Gudde trekt vergoeding voor Jaakke in twijfel

Reacties

Feyenoord-directeur Eric Gudde heeft bij de KNVB vraagtekens geplaatst bij de kosten voor de onderzoeken die worden geopend naar de voetbalbond. Dat deed Gudde namens de Eredivisie CV – daar is hij commissaris – tijdens de bondsvergadering in Zeist.

Gudde trekt vergoeding voor Jaakke in twijfel

Voordat er een opvolger van de vertrokken directeur Bert van Oostveen wordt gepresenteerd, zullen eerst twee onderzoeken naar de governance-structuur bij de voetbalbond moeten worden afgerond. Het eerste onderzoek richt zich vooral op de KNVB-organisatie en de rol van het bondsbestuur. Uitgezocht wordt onder meer hoe het kan dat commissarissen van de KNVB tevens in het bondsbestuur zitten, terwijl ze tegelijkertijd toezicht moeten houden.

Bovendien wordt de opmerking getoets van voorzitter Michael van Praag, dat hij niet de middelen en de macht heeft om in te grijpen in de sectie betaald voetbal. Dit onderzoek wordt verricht door een extern bureau. De bond heeft hiervoor honderdduizend euro gereserveerd. Volgens de Rotterdammer Gudde moet er nog eens 'kritisch worden gekeken' naar de kosten.

Het tweede onderzoek richt zich vooral op de verhouding tussen de KNVB, het bestuur betaald voetbal, de Eredivisie, de Jupiler League en de werkgeversorganisatie FBO. Voormalig Ajax-voorzitter John Jaakke en CDA-Eerste Kamerlid Niek Jan van Kesteren zijn als adviseurs van de tijdelijke rvc hiermee bezig. Zij zouden worden ondersteund door KNVB-man Mark Boetekees, maar daar hebben de clubs een stokje voor gestoken.

Ook hier dient een onafhankelijk bureau voor de ondersteuning te zorgen. Hoewel over de vergoedingen van Jaakke en Van Kesteren nog moet worden gesproken, kost dit onderzoek 75 duizend euro. 'Nadrukkelijk zou ik de statutair directeur en de selectiecommissie willen vragen om uitermate scherp te onderhandelen', zegt Gudde. 'Er zou gekeken kunnen worden naar rvc-achtige beloningen, dat spreekt ons wat meer aan.'

Directeur Jean Paul Decossaux liet tijdens de bondsvergadering weten dat de 75 duizend euro 'niet moet gaan rondzingen als beloning voor deze mensen. Ook de ondersteuning, gedaan door een extern bureau, moet ervan worden betaald. Het gaat niet om twee adviseurs, maar om een totaal kostenplaatje.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.