Grote zege op Tahiti goed voor Confederations-records

De 10-0 overwinning van Spanje op Tahiti heeft enkele historische Confederations Cup-records opgeleverd. Nog nooit scoorde een land vaker dan acht keer en nog nooit won een ploeg met een dergelijk grote marge.

Grote zege op Tahiti goed voor Confederations-records

Brazilië had in de editie van 1999 acht keer gescoord tegen de Verenigde Arabische Emiraten: 8-2. Het totaal aantal treffers in die wedstrijd werd bij Spanje-Tahiti geëvenaard. Met een verschil van tien doelpunten legde Spanje ook beslag op het record van de grootste zege. Brazilië had naast de 8-2 op de Saudi's in 1997 met 6-0 van Australië gewonnen.

Namens de Brazilianen scoorden Ronaldo en Romario in dat duel allebei drie keer. David Villa en Fernando Torres herhaalden tegen Tahiti als tweede duo in de Confederations Cup-geschiedenis dat kunststukje.

Torres werd door zijn drie doelpunten de eerste speler die op twee verschillende Confederations Cup-toernooien minstens drie keer in één wedstrijd scoorde. Vier jaar geleden lukte hem dat ook, tijdens het groepsduel met Nieuw-Zeeland (5-0 zege).

Primeur TorresTorres, die ook nog een strafschop miste, stapte uiteindelijk met vier treffers van het veld. Een primeur voor de spits in de Spaanse nationale ploeg én in zijn clubloopbaan. De spits van Chelsea evenaarde het record van Marzouq Al Otaibi (Saudi-Arabië) en Cuauhtémoc Blanco (Mexico), die in 1999 ook vier keer trefzeker waren in één duel.

Torres en Villa voerden hun productie in de nationale ploeg op naar respectievelijk 35 en 56 doelpunten. Villa passeerde de Tsjechische gigant Jan Koller (55 interlandgoals) op de ranglijst van meest trefzekere Europese internationals aller tijden. Alleen Ferenc Puskas (84), Sándor Kocsis (75), Gerd Müller (69), Miroslav Klose (68), Imre Schlosser (59) en Robbie Keane (59) maakten meer goals dan de aanvaller van Barcelona.

Spanje haalde voor de derde keer in de interlandgeschiedenis de dubbele cijfers. In 1933 wonnen de Spanjaarden met 13-0 van Bulgarije, in 1983 klopte Spanje Malta met 12-1.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's