Grote nederlaag Vlaar bij City, Chelsea mist aansluiting

Manchester City heeft goede zaken gedaan in de Premier League. De regerend landskampioen won met ruime cijfers van Aston Villa en zag concurrent Chelsea ten onder gaan tegen West Bromwich Albion. Bij Liverpool was Luis Suarez opnieuw belangrijk voor zijn ploeg.

Manchester City - Aston Villa 5-0De eerste helft was een frustrerende voor de thuisploeg. City had de touwtjes in handen en drukte Aston Villa al vanaf de beginfase terug richting de eigen zestien. Ron Vlaar, die als aanvoerder van de bezoekers in de basis stond, had een drukke middag. Vlak voor rust brak het verzet van Aston Villa en wist City eindelijk doel te treffen. Een hoekschop werd slecht weggewerkt door Villa en bleef in het strafschopgebied hangen, waarop David Silva er als de kippen bij was om binnen te schieten.

Scheidsrechter Jon Moss gooide uiteindelijk roet in het eten voor Aston Villa door een onbegrijpelijke beslissing. De arbiter wees naar de stip zonder dat ook maar iemand op het veld begreep waarom. Een handsbal van Andreas Weimann zou de oorzaak zijn, al raakte hij de bal helemaal niet. Sergio Agüero maakte het buitenkansje af en dat bleek uiteindelijk de genadeslag voor de bezoekers.

Hierna ging Manchester City erop en erover. Na een uur kreeg de regerend landskampioen opnieuw een strafschop, nu na ongelukkig hands van Barry Bannan. Het was Carlos Tévez die de ditmaal terechte strafschop gemakkelijk afmaakte. Tévez en Agüero zouden beiden nog een keer het net vinden en de eindstand opkrikken naar een ruime 5-0 overwinning. Ex-AZ'er Brett Holman kwam namens Villa in de slotfase nog binnen de lijnen; Karim El Ahmadi bleef op de bank.

West Bromwich Albion – Chelsea 2-1Manager Roberto di Matteo besloot, met het oog op het Champions League-duel met Juventus, een aantal van zijn sterkhouders aan de kant te houden. Zo zaten spelers als Oscar, Juan Mata en Branislav Ivanovic op de bank. West Bromwich Albion liet daarop zien dat het vrij jonge Chelsea redelijk kwetsbaar was. Shane Long zette de thuisploeg op een vroege voorsprong na een uitstekende voorzet van James Morrison.

Vlak voor rust trok Eden Hazard met het hoofd de stand gelijk, maar al vroeg in de tweede helft bezorgde Peter Odemwingie WBA de voorsprong. Di Matteo greep in door Oscar, Mata en Ramires nog in te brengen, maar gescoord werd er niet meer. Daniel Sturridge kreeg de grootste kans toen hij alleen op het doel van de thuisploeg af mocht stormen, maar hij kon doelman Boaz Myhill niet passeren.

Chelsea laat daarmee dure punten liggen in de strijd om de bovenste plekken in Engeland. Met 24 punten uit twaalf duels loopt de achterstand op concurrent Manchester City op. Manchester United komt later in actie. Liverpool – Wigan Athletic 3-0Liverpool heeft zich zonder moeite ontdaan van Wigan Athletic. The Reds waren, mede dankzij twee doelpunten van Luis Suarez, op Anfield met 3-0 te sterk.

Het is de eerste overwinning na drie remises voor Liverpool. In de eerste helft slaagde Wigan er nog in om geen treffer te incasseren. Liverpool bleef de dominerende partij, maar kwam niet tot scoren.

In de tweede helft ging de ploeg van manager Brendan Rodgers een stuk efficiënter met de kansen om. Suarez rondde een pass van de jongeling Raheem Sterling hard af: 1-0. Vanaf dat moment leken de bezoekers de hoop te laten varen.

Tien minuten later verdubbelde Suarez de score. Op aangeven van José Enrique maakte de Uruguayaanse aanvaller een subtiele schijnbeweging en prikte de bal vervolgens in de lange hoek. Enrique bracht Wigan de nekslag toe door even later uit de rebound de eindstand op 3-0 te zetten.

Liverpool stijgt naar de elfde plaats in de Premier League, terwijl Wigan op de veertiende positie blijft steken.

Newcastle United - Swansea City 1-2Tim Krul heeft met zijn ploeg Newcastle United een pijnlijke thuisnederlaag geleden. Evenals vorige week, toen The Magpies in eigen huis met 0-1 verloren van West Ham United, ging het elftal met minimaal verschil ten onder tegen Swansea.

Swansea, waar de geblesseerde Michel Vorm niet onder de lat plaatsnam, werd in de eerste helft snel op scherp gezet. Een bal van Hatem Ben Arfa belandde echter, in tegenstelling tot wat veel aanwezige supporters dachten, in het zijnet.

Naarmate de tijd verstreek kon de ploeg uit Wales zich steeds beter aanpassen aan het spel van Newcastle. Een kwartier na de pauze kwamen de bezoekers zelfs op voorsprong. Een voorzet van Pablo Hernández werd door Michu binnengekopt: 0-1.

Het antwoord van de thuisploeg bleef vervolgens uit, waardoor Swansea op zoek kon naar de bevrijdende treffer. Twee minuten voor het einde van de wedstrijd zorgde Jonathan de Guzman voor opluchting: 0-2. Demba Ba redde de eer nog met een late aansluitingstreffer, maar dat mocht niet meer baten.

Daardoor keert Swansea met drie punten terugkeert naar Wales. De club nestelt zich op de tiende plaats, terwijl Newcastle genoegen moet nemen met plaats twaalf.

Overige uitslagen:Reading - Everton 2-1Queens Park Rangers - Southampton 1-3 Foto's: VI Images