Grootste zorgenkind is voor Stevens laatste redding

Reacties

De 24ste speelronde in de Bundesliga gaat vrijdag om 20.30 uur van start met een uiterst beladen duel. Oscar van der Horst blikt vooruit op de speelronde die vooral voor VfB Stuttgart-coach Huub Stevens wel eens cruciaal kan zijn.

Grootste zorgenkind is voor Stevens laatste redding

Nood breekt wet, zelfs voor de doorgaans zo bikkelharde Huub Stevens. Nu elke wedstrijd voor de geplaagde trainer van VfB Stuttgart zijn laatste kan zijn, vergeeft hij uitgerekend zijn grootste zorgenkind alle zonden. Dus voor de Bosniër Vedad Ibisevic is het nu de dag van de waarheid. Held in eigen land, al maanden de weg kwijt bij zijn club. Maar toch... Als iemand het tij kan keren, dan is hij het.

Stuttgart moet vrijdagavond winnen van Hertha BSC, anders dreigt er in Zuid-Duitsland een einde te komen aan een periode van 37 jaar in de Bundesliga. En dan ontbreekt ook nog Martin Harnik wegens een schorsing. Op papier de topscorer, voor zover je daar met vijf doelpunten uit twintig duels van kunt spreken. Statistieken waar Ibisevic in goeden doen smadelijk om zou lachen.

Vedad Ibisevic betoverde ooit de Bundesliga zoals Arjen Robben en Bas Dost dat nu doen. Promovendus 1899 Hoffenheim had nog niet eens een stadion, speelde zijn thuiswedstrijden in Mannheim. Maar onder leiding van de Bosniër werd de club zomaar Herbstmeister in 2008. Na zeventien wedstrijden had hij achttien goals en zeven assists op zijn naam.

Verval
Tijdens een oefenpotje op trainingskamp raakte Ibisevic echter zwaar geblesseerd aan zijn rechterknie. Toen de fonkelnieuwe Rhein-Neckar-Arena kort daarna werd geopend, zat hij op de tribune. Zo was hij ook getuige van het sportieve verval van Hoffenheim. De spits werd langzaam weer de oude en deed daarna hetzelfde als vele andere sterkhouders. Hij maakte een lucratieve transfer.

Ibisevic werd de nieuwe aanvalsleider van VfB Stuttgart, waar hij het doel weer als in zijn beste dagen te vinden wist. Ook schreef hij op 15 oktober 2013 geschiedenis door zijn land Bosnië en Herzegovina hoogstpersoonlijk naar het wereldkampioenschap in Brazilië te schieten. Hij hield de zenuwen koel tijdens de bloedstollende ontknoping van Groep G in Litouwen (0-1).

Toch is Ibisevic ook een speler met een smetje. Zo scoorde hij in het seizoen 2012/13 ook tien gele kaarten en sloeg hij in februari vorig jaar Jan-Ingwer Callsen-Bracker het licht uit de ogen, dat hem vijf wedstrijden schorsing kostte. Hij raakte door zijn gedrag uit de gratie en zonder het vertrouwen van de achterban verwelkte deze ooit zo trotse krachtpatser in de spits.

Vedad Ibisevic (links) en Edin Dzeko vormen samen het spitsenduo van Bosnië en Herzegovina, dat zich onder leiding van die twee voor het eerst in de historie plaatste voor het WK.
Vedad Ibisevic (links) en Edin Dzeko vormen samen het spitsenduo van Bosnië en Herzegovina, dat zich onder leiding van die twee voor het eerst in de historie plaatste voor het WK.

Het WK werd met de vroege uitschakeling een grote teleurstelling voor Ibisevic, die wel het eerste doelpunt ooit voor Bosnië maakte op een eindtoernooi. Op 29 januari 2014 was hij voor het laatst trefzeker voor zijn club, ruim vierhonderd (!) dagen staat hij dus al droog. Zijn laatste wapenfeit was een kwartiertje oorlog maken en een assist in de verloren partij tegen Dortmund, twee weken geleden.

Als Stevens na zijn eerste periode in Stuttgart was gebleven, dan zou Ibisevic zijn vertrokken. Maar Stevens vertrok en Ibisevic verlengde zijn contract. Met een salaris van drie miljoen euro is hij de absolute grootverdiener bij Die Schwaben. Ze zijn hem in zijn huidige vorm liever kwijt dan rijk; geïnteresseerden kunnen zich melden voor de 30-jarige.

Nu Stevens geen kant meer op kan, geeft hij Ibisevic in de aanloop naar het duel met Hertha een schone lei. De Bosniër is terug in de wedstrijdselectie en naar verwachting begint hij zelfs meteen in de basis. Met in zijn achterhoofd het feit dat Alexander Zorniger toch al is aangesteld als trainer voor volgend seizoen, lijkt ook Ibisevic vergevingsgezind. Het is alles of niets, ook voor hem.

Dost
Tijdens de 24ste speelronde gaat Bas Dost zaterdagmiddag met VfL Wolfsburg op bezoek bij FC Augsburg, nog zonder de geblesseerde Paul Verhaegh. Tegelijkertijd speelt Arjen Robben met Bayern München bij Hannover 96 en ontvangt Klaas-Jan Huntelaar met Schalke 04 collega-subtopper 1899 Hoffenheim.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.