Grootsheid Messi maakt einde aan illusies Bayern

Bayern München heeft in het laatste kwartier in Camp Nou een mooie uitgangspositie door de vingers zien glippen. De grootsheid van Lionel Messi gaf de doorslag in de eerste halve finale in de Champions League (3-0) en brengt Barcelona dicht bij de eindstrijd in Berlijn.

In april 2009 boekte Barcelona de enige zege ooit op Bayern München. Josep Guardiola was als trainer van de Catalaanse grootmacht de man achter dat succes (4-0 in Camp Nou). Zes jaar later zat de Spanjaard aan de andere kant van de score, door toedoen van Lionel Messi werd zijn kunststukje herhaald.

In de 77ste minuut zorgde de Argentijn voor de bevrijdende treffer voor Barcelona, dat steeds meer gefrustreerd raakte door het taaie verzet van Bayern. Drie minuten later bracht  hij niet alleen meer vreugde bij de (Catalaanse) voetbalfans, maar verpestte hij met een weergaloos doelpunt de Duitse avond om in blessuretijd de wond groter te maken. Op zijn aangeven bracht Neymar met een treffer Barcelona met één been in de finale van de Champions League (3-0).

De 2-0 van Lionel Messi, met Jérôme Boateng en Manuel Neuer als slachtoffers

De grootse oplevingen van Messi waren een hard gelag voor Bayern, dat juist tot een kwartier voor tijd een mooi resultaat zag lonken. Dankzij Guardiola lag de Duitse kampioen op koers. Durf kon hem daarbij ook niet worden ontzegd. De Spanjaard stuurde zijn ploeg met drie verdedigers het veld in om onder anderen het gevreesde aanvalstrio van Barcelona het hoofd te bieden. Na een kwartier greep hij in, en kreeg de Beierse formatie ook meer grip op de wedstrijd.

Duidelijk was dat Barcelona de overhand bleef houden. De ingreep van Guardiola zorgde er wel voor dat de druk waaronder Bayern leek te bezwijken afnam. Kansen voor onder anderen Luis Suarez en Neymar onderstreepten het Spaanse overwicht in de eerste helft. Daarmee kreeg Bayern-doelman Manuel Neuer ook zijn beloofde drukke avond, waarop hij zijn grote klasse kon demonsteren.

Luis Suarez krijgt al vroeg in de wedstrijd een kans, maar Bayern-doelman Manuel Neurer redt hier nog met zijn been.

Zijn landgenoot aan de andere kant – Marc-André Ter Stegen – hoefde zijn kwaliteiten nauwelijks aan te spreken. Maar dat had ook te maken met de gebrekkige afwerking van Bayern, dat in de eerste 45 minuten het Barcelona-doel niet onder vuur nam. Robert Lewandowski kreeg na ruim een kwartier de beste kans na voorbereidend werk van Thomas Müller. De Poolse spits, spelend met een masker, liet na Bayern verrassend op voorsprong te schieten.

In de tweede helft werkte Bayern steeds meer toe naar een perspectiefrijk resultaat, totdat het moest buigen voor de grootsheid van Messi. Guardiola heeft zes dagen de tijd om een antwoord te vinden om in München alsnog de finale van 6 juni in Berlijn te bereiken.