Groots Ajax benadert eeuwrecord op UEFA-lijst

Reacties

Ajax staat door de zege op Schalke 04 niet alleen op de drempel van de halve finale van de Europa League, het onderstreepte ook zijn belang voor het Nederlandse voetbal op de UEFA Coëfficiëntenlijst en benadert zelfs een nationaal record.

Groots Ajax benadert eeuwrecord op UEFA-lijst

De Nederlandse ploegen haalden dit seizoen gezamenlijk 41,5 punten binnen voor deze lijst. Na de 2-0 zege op Schalke in het eerste kwartfinaleduel van de EL komt bijna de helft van dat puntenaantal (20) op het conto van Ajax.

AZ (9,5), PSV (6), Feyenoord (5) en Heracles Almelo (1) volgen op grote afstand van de Amsterdammers, die ook meer UEFA-punten binnenhaalden dan diverse andere grote clubs die nog Europees actief zijn, zoals Olympique Lyon (17), Manchester United (17) en Schalke (16).

Record
Met twintig punten haalt Ajax al een hogere score dan PSV vorig seizoen, dat toen tot de achtste finale van de Champions League reikte. De laatste keer dat een Nederlands team twintig punten of meer vergaarde voor de Europese ranglijst, was in het seizoen 2004/05. Toen haalde AZ als UEFA Cup-halvefinalist 24 punten binnen en sprokkelde PSV 22 punten bij elkaar door tot de laatste vier van de CL te reiken. Die 24 punten van AZ vormen het Nederlandse eeuwrecord, want zelfs de UEFA Cup-zege door Feyenoord in 2002 leverde niet zoveel op (21) als dat Europese seizoen van de Alkmaarders.

Ajax kan dat record van AZ verbreken. Elke zege levert twee punten op. Bovendien levert plaatsing voor de halve finale en eindstrijd een bonuspunt op. Derhalve is het maximaal haalbare puntenaantal voor de Amsterdammers dit seizoen 30.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.