Groningen richt zich op na oorlogstaal Faber

FC Groningen houdt na een overwinning op PEC Zwolle (5-1) zicht op een plek in de play-offs om Europees voetbal. De Trots van het Noorden dankt Bryan Linssen en Mimoun Mahi, die beiden twee keer scoorden, voor de belangrijke zege.

De spelers van Groningen, dat na de winterstop pas twee keer won, kregen vorige week na het verlies tegen ADO Den Haag (4-3) een donderpreek van coach Ernest Faber over zich heen. De trainer belegde tevens een straftraining voor zijn ploeg die volgens hem 'als een stel oude wijven stond te verdedigen'. De harde aanpak van Faber bleek tegen PEC een positieve uitwerking te hebben.

Na bijna een kwartier opende Linssen de score. De als aanvaller opgestelde Limburger brak de verdediging van PEC open met een goede actie en kon na een combinatie met Mahi van dichtbij raak schieten. Op dat moment waren zes van zijn laatste zeven schoten op doel raak voor Linssen.

Vier minuten later was Mahi de afmaker na een fraaie aanval. Jesper Dorst stuurde Oussama Idrissi op links weg met een steekpass en de voorzet die daaruit volgde werd ingetikt door Mahi. Voor de rechtspoot, die met Linssen het aanvalsduo vormde, was het de derde Eredivisie-wedstrijd op rij waarin hij scoorde.

In de 37ste minuut was het weer de beurt aan Linssen. Een corner van Idrissi belandde op het hoofd van de nummer elf van Groningen, die ondanks zijn beperkte lengte (1 meter 70) de mogelijkheid kreeg om de bal in de hoek te koppen. Hij zette de rusttand daarmee op 3-0.

Linssen was tegen PEC trefzeker met het hoofd.

Meteen na rust deed het PEC Zwolle van Ron Jans, die het opnam tegen de club die hij acht seizoenen diende als coach, iets terug. Een lastige terugspeel van Juninho Bacuna werd door Groningen-doelman Sergio Padt verwerkt tot een corner. Nicolai Brock-Madsen kreeg zijn voet tegen de hoekschop van Drost en zette de 3-1 op het scorebord. Even later creëerde Brock-Madsen een mogelijkheid op de aansluitingstreffer, maar Padt redde dit keer wel. Ook de rebound van Queensy Menig werd gekeerd door de keeper.

Groningen reageerde goed op het aanvalsgevaar van PEC door de score uit te breiden naar 4-1. Mahi tekende voor zijn tweede treffer en was daarmee, inclusief de assist op de 1-0, betrokken bij drie doelpunten. Invaller Ajdin Hrustic vergrootte drie minuten voor tijd de malaise voor PEC door met een schot van buiten de zestien de 5-1 eindstand te bepalen.

Voor Groningen was de winst zeer welkom met het oog op de strijd om de negende plek, die zo goed als zeker rechtgeeft op een plek in de play-offs voor Europees voetbal. Doordat Willem II won van Go Ahead Eagles (2-0) moest PEC, dat op één punt achter Groningen stond, verslagen worden om in de race te blijven. Door de driepunter blijft de ploeg van coach Ernerst Faber in het kielzog van Heracles, dat momenteel negende staat. PEC staat op de twaalfde plek en is er nog niet in geslaagd om lijfsbehoud veilig te stellen.