Groningen ontmoet Rekik, Luckassen en leeggelopen Braga

Reacties

In Groep F van de Europa League speelt FC Groningen tegen Olympique Marseille, Sporting Braga en Slovan Liberec. Een profiel van de tegenstanders van de noorderlingen.

Groningen ontmoet Rekik, Luckassen en leeggelopen Braga

Olympique Marseille
Trainer: Míchel
Blikvanger: Michy Batshuayi
Nederlander: Karim Rekik
Onderlinge historie: -

Olympique Marseille plaatste zich als nummer vier van de Ligue 1 voor de Europa League. Dat de Franse topclub genoegen moest nemen met een plek in het tweede clubtoernooi van Europa was een teleurstelling. Marseille koerste het hele seizoen af op een plek in de Champions League, maar implodeerde in het voorjaar en moest het daardoor afleggen tegen Olympique Lyon en AS Monaco, die tweede en derde werden achter kampioen Paris Saint-Germain.

Het seizoen 2015/16 is pas net onderweg, maar in Marseille heeft de turbulentste weken van de jaargang al achter de rug. Een halfuur na het eerste competitieduel (1-0 nederlaag tegen Caen) leverde trainer Marcelo Bielsa namelijk zijn contract in. Het zorgde voor totale chaos bij de Zuid-Franse gigant, die in de Spanjaard Míchel inmiddels een opvolger gevonden heeft van El Loco. Met ex-PSV'er Karim Rekik (op de foto met Danny Hoesen) heeft l'OM de beschikking over een Nederlandse international. Aanvallend is Michy Batshuayi de belangrijkste man van Marseille, na het vertrek van topscorer André-Pierre Gignac naar Mexico. Batshuayi (21) wordt een grote toekomst voorspeld en zou op de scoutinglijst staan van diverse grootmachten, waaronder Arsenal en Tottenham Hotspur.

Sporting Braga
Trainer: Paulo Fonseca
Blikvanger: Rafa
Onderlinge historie: -

Sporting Braga manifesteerde zich de afgelopen jaren als best of the rest in Portugal, achter topclubs Benfica, FC Porto en Sporting Lissabon. In 2010 eindigde Braga zelfs tweede en een jaar later bereikte de club de finale van de Europa League, waarin Porto nipt te sterk was (1-0). De jaren waarin Braga een echt lastpak was voor de topdrie zijn geweest. Afgelopen seizoen eindigde de club met een reusachtig gat tot de derde plaats (achttien punten) vierde; het jaar ervoor kwam Braga zelfs niet verder dan plek negen.

Ook dit seizoen lijkt Braga niet in staat het de topdrie lastig te maken. In de huidige transferperiode is de club zijn steunpilaren van vorig seizoen kwijtgeraakt. Zo ging Éder naar Swansea City, Edgar Pardo naar Olympiakos Piraeus en Zé Luís naar Spartak Moskou. De spelers die zijn overgebleven zijn bepaald geen bekende namen. Middenvelder Rafa (22), tweevoudig international van Portugal, is de speler met het meeste aanzien.

Slovan Liberec
Trainer: Jindrich Trpisovský
Blikvanger: Michael Rabusic
Nederlander: Kevin Luckassen
Onderlinge historie: -

De Tsjechische bekerwinnaar Slovan Liberec is de minst aansprekende naam in de poule van FC Groningen. Slovan lijkt een stuk minder sterk dan FK Jablonec, dat het Ajax bijzonder lastig maakte in de play-off van de Europa League. Waar Jablonec afgelopen seizoen derde eindigde in de competitie, speelde Slovan lang tegen degradatie. Uiteindelijk eindigde de club waar ex-AZ'er Kevin Luckassen zijn brood verdient vlak boven de degradatiezone.

Met Ondrej Svejdik (voorheen FC Groningen) bezit Slovan naast Luckassen nog een bekend gezicht. De verdedigers van FC Groningen zijn gewaarschuwd voor Michael Rabusic, de 25-jarige spits van Slovan. Hij ontwikkelde zich tussen 2011 en 2013 dermate sterk bij de club, dat hij ermee een transfer naar Hellas Verona verdiende. Zijn Italiaanse avontuur draaide uit op een mislukking, waarna hij deze zomer weer neerstreek in Liberec.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.