Groningen komt tegen NAC Breda niet verder dan remise

FC Groningen kwam ondanks de vele mogelijkheden die het kreeg in eigen huis niet verder dan een gelijkspel tegen NAC Breda, dat dankzij een dubieuze strafschop een gelijkspel uit het vuur sleepte. In Europborg eindigde het duel in 1-1.

Het elftal van trainer Robbert Maaskant, die zijn oude ploeg trof, had vanaf het eerste fluitsignaal het heft in handen tegen een bijna onmachtig NAC. De bezoekers kwamen er sporadisch uit via Anthony Lurling, maar werden daarbij geen moment echt gevaarlijk. De club uit het noorden daarentegen wel.

Het duel was amper tien minuten onderweg toen Adraz Kirm aanlegde voor de eerste kans van de wedstrijd. De Sloveen liet doelman Jelle ten Rouwelaar weliswaar kansloos, maar zag zijn inzet op de paal belanden. De sterke start van Groningen bleek een voorbode voor de vele mogelijkheden die volgden.

Onder anderen Rasmus Lindgren en Michael de Leeuw namen het doel van NAC onder vuur, maar vonden in Ten Rouwelaar (foto onder) een continue sta-in-de-weg. De doelman hield met zijn sterke optreden in de eerste helft zijn ploeg op de been. Vijf minuten waren er gespeeld in de tweede helft toen Jordy Buijs de 1-1 op het scorebord zette vanaf elf meter. Scheidsrechter Pol van Boekel kende een, makkelijk gegeven, strafschop toe nadat Groningen-verdediger Lorenzo Burnet ongelukkig in botsing kwam met Elson Hooi. Het was alweer de zevende strafschop die de ploeg dit seizoen tegen kreeg (Groningen is daarmee de ploeg met de meeste strafschoppen tegen in de Eredivisie).

Twee minuten voor de goal van Buijs tekende Maikel Kieftenbeld (foto boven) op schitterende wijze zijn eerste treffer van dit seizoen aan. De middenvelder schoot een afgeslagen bal van circa 25 meter snoeihard achter Ten Rouwelaar, die slechts kon toekijken.

Daarna ontrolde zich een duel waarin beide teams nadrukkelijk op zoek gingen naar de winnende treffer, maar Groningen wel de meeste aanspraak op de winst maakte. De Groningers creëerden in het laatste kwartier kansen via Leandro Bacuna, Género Zeefuik en Lindgren. Gescoord werd er niet meer en dus bleef het duel steken op 1-1.

FC Groningen bezet mede door de remise tegen het elftal van trainer Nebosja Gudelj de negende plaats met dertig punten uit 26 wedstrijden. NAC Breda staat na hetzelfde aantal duels op plaats twaalf met 28 punten.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.