Groeten uit Oekraïne: wachten op extra man op de lat

Verslaggever Iwan van Duren is namens Voetbal International in Donetsk, Oekraïne. Hij schrijft voor de website op regelmatige basis en op geheel eigen wijze over de ontwikkelingen tijdens het toernooi. Bah. 'Bodyguard?' Mijn taxichauffeur heeft me net voorgesteld aan een extra passagier voor onze rit naar Donetsk. De zwarte auto met geblindeerde ruiten is nog tot daar aan toe. Maar verder ga ik niet. Ik heb me nog geen moment onveilig gevoeld in dit land. Is hij gek geworden of zo? Bodyguard. 'Die heb ik niet nodig.' Hij knikt: 'Het is eigenlijk ook meer voor de auto.'

Groeten uit Oekraïne: wachten op extra man op de lat

Raar land. Maar wel steeds leuker. En niet alleen omdat de hitte zo erg wordt dat de vrouwen nu echt bijna naakt door de straten paraderen. Op de een of andere manier, ben je bijna blij om van de altijd boze Van Marwijk en het arrogante Oranje af te zijn. Van Van Persie die niet met de pers wil praten. Je mag het alleen maar denken. Maar toch. Zo voelt het. Als een Oranje-kater na het drinken van heel veel oranjebitter. We schakelen door naar geel.

Een lange rit langs zonnebloemvelden bracht me naar Donetsk. Met de 35 graden en de gele velden voelde dit eerder als Zuid-Frankrijk dan grensstreek Rusland. De nieuwe wolkenkrabbers van Donetsk zie je al van ver terwijl je nog door de steppen rijdt. Steeds meer auto's met vlaggetjes. Om twaalf uur 's middags is de stad al helemaal in de ban van de wedstrijd tegen Engeland.

De inwoners van dit grote land hebben het toernooi omarmd. En hoe. De UEFA mag bidden dat het gastland doorgaat. Geen balkon zonder vlag, geen mens zonder geel en blauw. Terrassen zitten vol, mensen juichen elkaar toe. Oekraïne is even het nieuwe hart van Europa. En dat is precies wat ze hier willen. Gaandeweg de dag raak ik bevangen door de heerlijke gele koorts.

Wat kan voetbal toch mooi zijn. En hoeveel effectiever dan welke politieke maatregelen dan ook. Europa dijt uit naar het oosten. De dag kan niet meer kapot. Dacht ik.

Tot de een of andere idiote Hongaar niet ziet dat Oekraïne scoort. De bal is duidelijk achter de lijn. Maar de man blijft als een zoutzak staan. Omkoping of onkunde? De UEFA mag nooit meer over Fair Play praten. Hoe moeilijk is het een camera in het doel te monteren? Platini vindt dat maar onzin. Een man bij de paal zou afdoende zijn. We hebben het gezien.

Het wachten is nu op een extra man op de lat en twee extra mannen in het doel. Bondscoach Blochin is zo boos dat hij amper kan praten. Het is alleen maar te hopen is dat de Hongaar met vlaggetje en al is doorgerend naar een taxi. Dan is er maar één vervolg mogelijk. 'To the airport. Now.' En dan in de korte broek het eerste vliegtuig in. Die man heeft pas een bodyguard nodig. Bah.

Volg Iwan van Duren op Twitter via @iwanvanduren <br /><br /> Foto's: VI Images

Bekijk hier al onze video's