Groep I: zorgen Advocaat na Deense zege, record Ronaldo

Reacties

In Groep I van de EK-kwalificatiecampagne heeft Dick Advocaat met de Servische nationale ploeg een flinke tik geïncasseerd. In eigen huis werd tegen Denemarken een voorsprong weggegeven, waardoor het voor Servië nog een zware kluif zal zijn om een ticket voor het EK van 2016 in Frankrijk af te dwingen. Portugal haalde opgelucht adem na een cruciale recordgoal van Cristiano Ronaldo.

Groep I: zorgen Advocaat na Deense zege, record Ronaldo

Servië – Denemarken 1-3
In Belgrado moest de Servische ploeg aantreden zonder publiek als gevolg van het 'drone-incident' in de vorige interland, toen Albanië de tegenstander was. Omdat dat gestaakte duel in een reglementaire zege was omgezet, maar Servië óók drie punten in mindering kreeg, was het duel met de Denen nu al cruciaal. Advocaat (op de foto boven met assistent Zeljko Petrovic) deed daarbij vanaf de aftrap een beroep op Nemanja Gudelj van AZ. Ook Dusan Tadic (Southampton) was een van de basisspelers.

Al na vier minuten zag Advocaat hoe zijn formatie op voorsprong kwam. De bal kwam in het Deense zestienmetergebied voor de voeten van Zoran Tosic, die vogelvrij kon aannemen en afronden. De assist van Filip Djuricic (ex-SC Heerenveen) was fraai, terwijl ook Gudelj een aandeel had in de treffer. Hij stapte slim over de bal heen.

Denemarken deed onder aanvoering van voormalig Ajacied Christian Eriksen (foto midden) ook af en toe van zich spreken, zo was Lasse Vibe dicht bij een goal. Op zijn inzet had doelman Vladimir Stojkovic een antwoord.

Christian Eriksen: de grote animator bij de zege op Servië.
Christian Eriksen: de grote animator bij de zege op Servië.

Na rust bleef de ploeg van bondscoach Morten Olsen met Eriksen als grote animator drukken en dat leidde in een tijdsbestek van twee minuten tot een voorsprong. Een eerste poging van Eriksen verdween via de buitenkant van de paal nog naast het Servische doel, maar even later was de spelmaker wel betrokken bij een doelpunt. Zijn schot kon nog gekeerd worden door Stojkovic, maar de rebound was een prooi voor Nicklas Bendtner: 1-1.

Ajacied Nicolai Boilesen was vervolgens kort na de 1-1 de aangever bij de tweede Deense goal. Zijn vrije trap werd binnengekopt door Simon Kjær, de verdediger die door een enorme dekkingsfout vogelvrij stond.

Denemarken, met Twente-verdediger Andreas Bjelland in de achterhoede, bleef vervolgens overeind. Servië had pech toen Danko Lazovic de lat raakte, maar mocht even later opgelucht ademhalen toen Peter Ankersen zijn inzet tegen de lat zag eindigen. Bendtner nam in de slotfase, nadat hij net over het randje van buitenspel niet was teruggefloten, het laatste beetje spanning weg met zijn tweede goal.

Door de zege is Denemarken nog koploper met zeven punten uit vier duels. Portugal volgt met een puntje minder, maar ook een wedstrijd minder gespeeld. Albanië heeft na drie duels vier punten. Servië heeft net als Armenië na drie duels slechts één puntje, waardoor Advocaat nog vol aan de bak zal moeten om een EK-ticket in de wacht te slepen en de druk alleen maar zal toenemen.

Portugal-Armenië 1-0
Met vedette Cristiano Ronaldo in de gelederen had Portugal het in de eerste helft zwaar tegen de Armenen, die in de eerste helft zonder tegengoal bleven. Ook de verwoede pogingen van Ronaldo - hij trof in twee instanties geen doel - zorgden nog niet voor treffers. Aan de andere kant voorkwam doelman Rui Patrício dat de Portugezen zelfs met een achterstand de kleedkamer opzochten.

Na rust was het voor het thuispubliek lang wachten op de zo gewenste goal. Uiteindelijk zette Ronaldo het duel toch nog naar zijn hand. Van dichtbij bezorgde hij bondscoach Fernando Santos toch nog een zege.

De enige goal van de wedstrijd betekende voor Ronaldo ook nog een record. Het was zijn 23ste treffer in EK-verband (zeventien in kwalificatieduels en zes op een eindtoernooi). Daarmee liet hij Jon Dahl Tomasson en Hakan Sükür achter zich. Tot vandaag stond de superster van Real Madrid met 22 Europese goals naast de Deen en de Turk.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.