Groep I: Tsjechië naar play-offs dankzij zege Spanje

Tsjechië gaat in de play-offs proberen om een EK-ticket te bemachtigen. De Tsjechen wonnen bij Litouwen en verzekerden zich daarmee van de tweede plaats in Groep I.

Spanje - Schotland 3-1 Spanje leek er tegen Schotland, dat moest winnen om een plek in de play-offs veilig te stellen, wederom een galavoorstelling van te maken. David Silva opende al na vijf minuten spelen de score en maakte voor rust ook nog de 2-0. Na de onderbreking completeerde de Manchester City-middenvelder zijn feestje door David Villa in staat te stellen te scoren.

De Schotten hadden zich inmiddels al neergelegd bij een nederlaag, maar deden toch nog iets terug. Víctor Valdés, die van bondscoach Vincente Del Bosque de voorkeur kreeg boven Iker Cassillas, veroorzaakte een strafschop na een overtreding op Steven Naismith. David Goodwillie wist wel raad met dit buitenkansje en redde de Schotse eer.

Litouwen - Tsjechië 1-4Tsjechië moest van Litouwen winnen om zich te verzekeren van de tweede plaats in Groep I. De ploeg van bondscoach Michal Bílek probeerde het duel tegen de Litouwers zo snel mogelijk naar zijn hand te zetten. De Tsjechen hadden slechts twee minuten nodig om de score te openen. Michal Kadlec schoot koelbloedig een strafschop binnen. In het vervolg van de eerste helft bracht Jan Rezek Tsjechië in veiligheid. De spits maakte twee goals en bracht de score op 3-0.

Na de onderbreking moesten de Tsjechen verder met tien man na een rode kaart voor Michal Hubník, die een strafschop veroorzaakte. Uit de toegekende penalty maakte Darvydas Sernas de 3-1, maar het slotakkoord was voor Tsjechië. Kadlec scoorde vlak voor tijd wederom vanaf elf meter.

Spanje was al langer verzekerd van de eerste plaats in Groep I. Tsjechië is op de laatste speeldag nog opgeklommen tot de tweede plaats, die recht geeft op deelname aan de play-offs. Schotland blijft door de nederlaag in Alicante op een derde plaats en is volgend jaar niet actief op het EK 2012 in Polen en Oekraïne. Foto: VI Images