Groep I: Oekraïne grote verliezer, cruciale zege Turkije

Oekraïne is de grote verliezer van de vijfde speelronde in Groep I van de WK-kwalificatie. Koploper Kroatië versloeg Oekraïne vrijdagavond in eigen huis door een treffer van Nikola Kalinic. Turkije - met dank aan Cenk Tosun - en IJsland pakten het volle pond tegen respectievelijk Finland en Kosovo.

Kroatië – Oekraïne 1-0
Kroatië en Oekraïne vochten in een rechtstreeks duel om de koppositie. Na een kwartier was Mario Mandzukic dicht bij de openingsgoal toen hij de lat raakte. De thuisploeg nam na een kleine veertig minuten alsnog de leiding door een doelpunt van Kalinic. De spits van Fiorentina schoot hard raak uit de draai.

Onder aanvoering van Yevhen Konoplyanka ging Oekraïne op zoek naar de gelijkmaker. De gasten waren echter niet meer bij machte om langszij te komen, waardoor het doelpunt van Kalinic genoeg was voor de drie punten. Bondscoach Andriy Shevchenko hield PSV'er Oleksandr Zinchenko op de bank.

Turkije – Finland 2-0
Turkije was eerder op de avond vroeg klaar met Finland. Beide treffers kwamen op naam van Tosun, die ten koste van FC Twente-spits Enes Ünal het vertrouwen kreeg van bondscoach Fatih Terim in de punt van de aanval. Dat betaalde de aanvaller van Besiktas uit: binnen tien minuten tikte hij binnen nadat Olcay Sahan de bal vernuftig verlengde met de hak en vijf minuten later kopte Tosun al knap zijn tweede binnen.

Finland kwam niet verder dan een schot op de lat van Perparim Hetemaj, vlak voor rust. Bij de bezoekers stond Niklas Moisander (voorheen AZ en Ajax) negentig minuten binnen de lijnen. In de slotfase werd Tosun afgelost door Ünal, die in de extra tijd dicht bij een goal was, maar de bal op de lat kopte. Kayserispor-smaakmaker Deniz Türüc (ex-Go Ahead Eagles), die voor deze interlandperiode wel voor de eerste keer werd geselecteerd, zat niet bij de wedstrijdselectie en wacht dus nog op zijn debuut.

Kosovo - IJsland 1-2
IJsland kende weinig problemen met Kosovo, dat voor het eerst deelneemt aan de WK-kwalificatie. Bij rust stonden de gasten op een comfortabele 0-2 voorsprong. Alvorens Gylfi Sigurdsson overtuigend raak schoot vanaf de strafschopstip, opende Björn Sigurdarson de score uit de rebound.

Spits Atdhe Nuhiu zorgde met een kopbal nog wel voor de aansluitingstreffer. Het was de eerste 'veldgoal' ooit voor Kosovo, dat in september door een rake strafschop het enige punt tot nu toe uit de kwalificatie haalde tegen Finland (1-1). Vitesse-aanvaller Milot Rashica verliet twintig minuten voor tijd geblesseerd het veld voor FC Twente-speler Bersant Celina. SC Heerenveen-aanvaller Arber Zeneli bleef op de bank.

IJsland doet net als Turkije en Kroatië goede zaken. Het drietal profiteert van het puntenverlies van Oekraïne, dat nog wel op doelsaldo Turkije onder zich houdt. Finland en Kosovo zien de afstand met de topvier alleen maar groeien.