Groep H: Zenit klopt Valencia, AA Gent houdt stand

Op bezoek bij Valencia dankte Zenit Sint-Petersburg de overwinning aan Hulk en de Belg Axel Witsel. AA Gent hield tegen Olympique Lyon wonderwel stand, de landskampioen van België kreeg bij zijn debuut op het hoogste podium liefst twee keer rood.

Valencia – Zenit-Sint Petersburg 2-3
Bij de Spaanse thuisploeg begon de 24-jarige keeper Jaume Doménech in de basis. Het was voor hem pas zijn tweede officiële optreden ooit, zijn debuut maakte hij afgelopen weekend in competitieverband tegen Sporting Gijón. Tijdens die vuurdoop (0-1 winst) hield hij de nul, maar daar slaagde hij woensdagavond niet in.

Nadat Valencia via João Cancelo al na twee minuten de paal had geraakt, nam Hulk de regie over. De Braziliaanse aanvaller in Russische dienst schoot eerst raak op aangeven van Danny, maar zijn tweede treffer was van grote schoonheid. Van afstand ramde hij de bal in de kruising, waarmee de wedstrijd wel beslist leek.

Hulk (links) viert een van zijn twee doelpunten tegen Valencia.

Kort na rust bracht Cancelo de gastheren met een inzet in de korte hoek, die het midden hield tussen een voorzet en een schot, echter terug in de wedstrijd. Valencia drong daarop aan, en kwam ook op gelijke hoogte. Na een individuele actie bij de achterlijn schoot invaller André Gomes de 2-2 tegen de touwen.

Kort daarna trokken de Russen het duel alsnog naar zich toe: Witsel schoot de bal via de binnenkant van de paal achter Doménech. Daarmee won Zenit-coach André Villas-Boas het rechtstreekse duel met zijn goede bekende Nuno Espirito Santo. Beiden werkten in 2004 namelijk onder José Mourinho bij FC Porto: Nuno als reservekeeper, Villas-Boas als assistent-trainer.

AA Gent – Olympique Lyon 1-1
Kort voor rust leek het breekpunt in de wedstrijd te komen. Gent-middenvelder Brecht Dejaegere stampte over de bal heen op de enkel van Maxime Gonalons en moest met direct rood inrukken. Daarmee is de Belgische kampioen de tweede ploeg ooit (na BATE Borisov in 2008) die eerder rode kaart pakt dan een doelpunten maakt in het miljoenenbal, het stond op dat moment namelijk nog 0-0.

Hoewel Gent voor rust zeker niet kansloos was, kwam het met een man minder op achterstand. Rechtsback Christophe Jallet vond bij een corner zijn weg richting de eerste paal en kopte in de lange hoek raak. Met een droge knal maakte Danijel Milicevic echter gelijk, waarna het is de absolute slotfase mis leek te gaan. Thomas Foket kreeg ook rood, maar de daaropvolgende penalty werd gemist door de net neergelegde Alexandre Lacazette.