Groep H: wereldgoal Rommedahl in Noorwegen

Ondanks een schitterende treffer van Dennis Rommedahl speelden Noorwegen en Denemarken gelijk. Cyprus was dicht bij een zege, maar miste een strafschop.

Cyprus - IJsland 0-0Cyprus heeft thuis tegen IJsland verzuimd zijn eerste overwinning in deze EK-kwalificatiereeks te boeken. Aanvoerder Chrysostomos Michail faalde namelijk vanaf elf meter. Het grootste moment van opwinding in deze gelijkopgaande wedstrijd vond plaats in de 21ste minuut.

Een overtreding van Gylfi Sigurdsson op Andreas Avraam werd door scheidsrechter Darko Čeferin bestraft met een strafschop, maar Michail benutte het buitenkansje niet. Het bleef daarom 0-0 in Nicosia, al overleefde IJsland ternauwernood een slotoffensief van Cyprus, waarbij Constantinos Charalambides diep in blessuretijd nog dicht bij de 1-0 was.

Noorwegen - Denemarken 1-1Noorwegen is in eigen huis tegen Denemarken tegen het eerste puntenverlies aangelopen in de EK-kwalificatiereeks. Hoofdverantwoordelijke daarvoor was Dennis Rommedahl. De voormalig Ajacied opende in de 28ste minuut de score namens de bezoekers met een weergaloze treffer. Nadat de Noorse verdediging de bal met moeite had weggewerkt, poeierde hij keihard binnen.

De treffer van Rommedahl leek als een mokerslag aan te komen bij Noorwegen, dat zijn drie voorgaande wedstrijden winnend had afgesloten. Maar na rust herpakte de thuisploeg zich. Dankzij invaller Daniel Braaten pakte het een punt tegen Denemarken. Braaten bediende Erik Huseklepp negen minuten voor tijd met een knappe pass, die met een hard schot 1-1 binnenschoot.

Noorwegen blijft ondanks het gelijkspel koploper in Groep H. De ploeg heeft tien punten uit vier duels, drie meer dan Portugal en Denemarken. Cyprus heeft er twee, één meer dan IJsland. Voor de bijgewerkte stand in de EK-kwalificatiereeks klik hier. Foto: VI Images