Groep H: Rooney helpt Van Persie aan twee doelpunten

Manchester United heeft ook het tweede duel van Groep H in de Champions League in winst omgezet. Robin van Persie had met twee treffers een groot aandeel in de overwinning op het Roemeense CFR Cluj. Galatasaray ging in eigen huis onderuit tegen Sporting Braga.

CFR Cluj - Manchester United 1-2Manager Sir Alex Ferguson van United startte voor het eerst een duel met zowel Robin van Persie als Wayne Rooney. De twee steraanvallers vormden samen met de Mexicaan Javier Hernández het offensieve trio, waardoor Ferguson duidelijk maakte vol op de aanval te spelen.

Aanvankelijk leek de offensieve speelwijze verkeerd uit te pakken voor United. Na veertien minuten schoot Pantelis Kapetanos de bal in de lange hoek en zette hij de Roemenen op voorsprong.

Die achterstand bleek voor de tandem Van Persie-Rooney het startsein van een offensief. Een kwartier later was het door de dadendrang van het duo alweer gelijk. Waar Van Persie eerst nog een fraaie kans om zeep hielp door naast te schieten, kopte hij nu met het nodige fortuin (hij raakte de bal op zijn schouder) binnen na een vrije trap van Rooney.

Kort na rust was het opnieuw Van Persie die het net vond. Dit keer was er van geluk geen enkele sprake, maar was het louter techniek waarmee de Oranje-international imponeerde. Een prima voorzet van – alwéér – Rooney werd door zijn kompaan in de aanval met een soepele voetbeweging gepromoveerd tot treffer. Doelman Mario Felguieras had op de kunstige volley geen antwoord.

Ondanks verwoede pogingen van Cluj behield United de voorsprong en zo dus de maximale score. Van Persie bleek met zijn negentiende en twintigste goal in de Champions League (twee voor United en achttien voor Arsenal) opnieuw goud waard voor de formatie van Sir Alex Ferguson. Bovendien lijkt een koningskoppel met Wayne Rooney definitief geboren. Alexander Büttner bleef de gehele wedstrijd op de bank.

Door de overwinning is Manchester United, dat vorig jaar nog sneuvelde in de groepsfase, soeverein koploper in Groep H. Beide duels werden omgezet in een zege. Sporting Braga en de tegenstander van vanavond volgen op drie punten achterstand. Galatasaray is nog puntloos. Bovendien betekende de zege van vanavond de honderdste in de Champions League voor de Engelse recordkampioen. Galatasaray - Sporting Braga 0-2Beide ploegen hadden het eerste duel in Groep H nog verloren, van respectievelijk Manchester United en CFR Cluj. Om uitzicht te houden op de volgende ronde was een goed resultaat dus zeer gewenst.

Halverwege het eerste bedrijf kwamen de Portugezen op voorsprong. Galatasaray-doelman Fernando Muslera moest een rebound toestaan, waarna Rúben Micael kon binnenschieten.

Zonder Nordin Amrabat, hij bleef in de rust achter in de kleedkamer, ging de Turkse thuisploeg in de tweede helft op zoek naar de gelijkmaker. Die kwam er niet. Diep in blessuretijd nam Alan de laatste spanning weg met de 0-2, waardoor Galatasaray na twee duels nog altijd op nul punten staat. Braga heeft de valse start van vorige week, toen er verloren werd op eigen veld van Cluj, weer rechtgezet. Foto: VI Images