Groep H: Milan moeizaam langs Plzen, walk-over Barça

AC Milan en Barcelona gaan na de tweede speelronde gezamenlijk aan kop in Groep H. De twee Europese grootmachten speelden in hun onderlinge confrontatie nog gelijk met 2-2, maar versloegen nu respectievelijk Viktoria Plzen en BATE Borisov. Al kwam de zege van Barça een stuk gemakkelijker tot stand.

Groep H: Milan moeizaam langs Plzen, walk-over Barça

AC Milan – Viktoria Plzen 2-0AC Milan startte met liefst drie Nederlanders in de basis. Urby Emanuelson, Mark van Bommel en routinier Clarence Seedorf zagen hoe hun doelman Christian Abbiati verrassend genoeg al na drie minuten flink aan de bak moest. De goalie kon maar ternauwernood een kopbal van Marek Bakos uit zijn doel houden.

In het vervolg van het eerste bedrijf meldde de thuisploeg zich onder aanvoering van Zlatan Ibrahimovic (foto), die terugkeerde na weken afwezig te zijn geweest met een hamstringblessure, meer en meer in het vijandelijke zestienmetergebied. Bij iedere poging van de Zweed had doeman Marek Cech echter een antwoord. Omdat ook Seedorf (hij schoot voorlangs) en Plzen-aanvoerder Pavel Horvath (hij mikte uit kansrijke positie naast) verzuimden te scoren, kon Milan de kleedkamer opzoeken onder begeleiding van een fiks fluitconcert.

Kort na de onderbreking brak Ibrahimovic alsnog de ban. Een handig wippertje van de spits zelf bleek de aanleiding van de treffer. Marian Cisovsky toucheerde de bal met zijn arm na de soepele voetbeweging van Zlatan, waarna arbiter van dienst Florian Meyer niet anders kon dan een strafschop geven. De Zweed schoot de bal onberispelijk hard in de hoek.

Ook bij de beslissing van het duel in San Siro vertolkte Ibrahimovic een hoofdrol. Hij bracht met een handige steekbal zijn aanvalskompaan Antonio Cassano in stelling. De Italiaan wipte de bal met veel gevoel over Cech en bepaalde de eindstand op 2-0. Opmerkelijk statistisch gegeven: de treffer van Cassano was de tweeduizendste officiële treffer onder het bewind van voorzitter/eigenaar Silvio Berlusconi, die sinds februari 1986 de scepter zwaait in Milaan.

BATE Borisov – Barcelona 0-5In Minsk heeft Barcelona met speels gemak de drie punten gepakt. Het extreem defensief ingestelde BATE Borisov had in eigen huis geen enkele kans tegen de Champions League-houder. De Catalaanse grootmacht onderstreepte de suprematie en het klassenverschil in het eerste bedrijf met drie treffers.

Bij de openingstreffer kregen de bezoekers hulp van verdediger Aleksandr Volodko. Onder druk van Lionel Messi werkte de Wit-Rus na negentien minuten een voorzet van Dani Alves bij de tweede paal achter zijn eigen doelman.

Drie minuten na het openingsdoelpunt was het pleit al beslecht. David Villa stelde met een prachtige assist Pedro in staat de 2-0 eenvoudig binnen te koppen.

Nog voor de onderbreking deed ook Lionel Messi van zich spreken. Opnieuw kreeg Barcelona hulp van de gastheren. Doelman Aleksandr Gutor blunderde er op los door in plaats van een bal eenvoudig te vangen, het speeltuig los te laten. Messi profiteerde gretig en gaf de bal met zijn hoofd het beslissende tikje.

In het tweede bedrijf liep Barcelona zonder zich bovenmatig in te spannen uit naar een 5-0 eindstand. Wie anders dan Messi nam de vierde treffer van het duel voor zijn rekening. Het Argentijnse wonderkind kreeg de bal van Dani Alves en besloot met een uiterst geplaatst en hard schot in de bovenhoek.

Voor Messi was de treffer van bijzondere waarde. De dribbelaar is na vanavond tweede op de topschutterslijst aller tijden van Barcelona samen met een legendarische oud-speler van de Catalanen. Door zijn twee treffers beschikt Messi nu net als de Hongaarse aanvaller Ladislao Kubala over 194 treffers in dienst van Barcelona. Kubala had er 256 officiële optredens voor nodig, Messi 279. In de negentigste minuut bepaalde David Villa, die weigerde Messi aan te spelen, de eindstand nog op 5-0. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's