Groep H: Martins Indi en FC Porto vernederen BATE

FC Porto is geweldig begonnen aan de Champions League. In eigen huis vernederde het BATE Borisov met 6-0. De ontmoeting tussen Athletic de Bilbao en Shakhtar Donetsk eindigde doelpuntloos.

FC Porto - BATE Borisov 6-0
Bruno Martins Indi kende een uitermate goed debuut in de Champions League. Met de Oranje-international in het hart van de defensie rekende FC Porto af met de slechte reeks van vorig seizoen, toen het roemloos werd uitgeschakeld in de groepsfase na drie nederlagen en twee gelijke spelen in de laatste vijf duels.

BATE Borisov bleek echter geen partij voor de Portugese topclub. Feitelijk was de wedstrijd in het Estádio do Dragão al na vijf minuten gespeeld, toen Yacini Brahimi (foto) een foute uitworp van BATE-doelman Sergey Chernik genadeloos afstrafte. De Algerijnse WK-uitblinker scoorde voor rust nog een keer tijdens zijn CL-debuut, toen hij een dribbel over het halve veld besloot met een schot in de verre hoek. In de tweede helft completeerde hij zijn hattrick uit een vrije trap.

En dan had het eigenlijk nog lang geduurd voor Porto afstand nam van de machteloze bezoekers. Voordat Jackson Martínez er in de 37ste minuut met een kopbal al 3-0 van had gemaakt, raakte de Colombiaanse spits met een volley de paal. Ook Maicon was dicht bij een treffer geweest, maar toen de Braziliaan inkopte bracht Chernik knap redding. Na rust was het verzet écht gebroken. Behalve Brahimi vonden ook Adrián en Vincent Aboubakar nog het net.

Athletic de Bilbao - Shakhtar Donetsk 0-0
Zoveel als er te genieten viel in Porto, zo weinig spektakel bood Athletic de Bilbao zijn toeschouwers bij de rentree in de Champions League. De Basken drongen voor het eerst sinds 1998/99 weer door tot het hoofdtoernooi van het miljoenenbal, maar waren niet in staat het achterin ijzersterke Shakhtar Donetsk het eerste tegendoelpunt van het seizoen te bezorgen.