Groep H: Kroatië blijft in de race om direct EK-ticket

Kroatië heeft nog geen misstap gezet in de strijd om een direct EK-ticket. Ivan Perisic, Ivan Rakitic en Nikola Kalinic bezorgden hun land de zege tegen Bulgarije (3-0), waardoor de Zuid-Europeanen in het spoor van nummer twee Noorwegen blijven in Groep H.

Bulgarije had niet heel lang uitzicht op een goed resultaat in Kroatië. Het thuisland kwam namelijk al in de tweede minuut op voorsprong. Luka Modric ontmantelde de defensie van de bezoekers met een dieptepass op Ivan Perisic, die doelman Bozhidar Mitrev met een tikje in de korte hoek verschalkte.

Nog geen kwartier later lag de 2-0 al in het net van de Bulgaren, maar de kopgoal van Domagoj Vida werd afgekeurd omdat de verdediger vanuit buitenspelpositie doel trof. Drie minuten voor rust werd de marge alsnog vergroot naar twee treffers. Ivan Rakitic begon op de rechterflank aan een rush en liet Nikola Kalinic daar nog even in participeren door hem in het strafschopgebied aan te spelen. Kalinic legde de bal achter zijn standbeen terug, waarop de Barcelona-middenvelder vanaf ruim tien meter doel trof.

Ivan Perisic (links) laat Bulgarije-doelman Bozhidar Mitrev binnen twee minuten voor de eerste keer kansloos met een tikje in de korte hoek.

Een kleine tien minuten voor het laatste fluitsignaal bepaalde Nikola Kalinic op aangeven van Perisic (een stiftje voorlangs het doel) de eindstand op 3-0, waarmee hij Kroatië op slechts twee punten achterstand van Noorwegen hield. De Noren nemen het dinsdag op tegen koploper Italië. De Kroaten wacht nog een uitduel met Malta, dat na negen groepswedstrijden slechts twee punten bezit. Bondscoach Ante Cacic kan op Malta niet beschikken over Duje Cop, doordat hij zaterdagavond als invaller nog een rode kaart ontving na een grove charge.