Groep H: Italië moet koppositie aan Kroatië laten

Kroatië heeft zaterdagavond in de thuiswedstrijd tegen Noorwegen een belangrijke overwinning geboekt in Groep H van de EK-kwalificatiereeks: 5-1. Omdat Italië later op de avond met 2-2 gelijk heeft gespeeld tegen Bulgarije, is Kroatië voorlopig koploper.

Bulgarije – Italië 2-2
In de wetenschap dat het in Sofia nog nooit had gewonnen (G2 V1) ging Italië nog goed van start. Het betaalde zich na zes minuten uit met een eigen doelpunt van Yordan Minev, maar binnen een kwartier hadden de Bulgaren de wedstrijd volledig op zijn kop gezet. Een afstandsschot van Ivelin Popov en een rake kopbal van Ilian Micanski brachten Bulgarije op de rand van de tweede zege van deze EK-kwalificatiereeks.

Italië had daarna goede kansen op de gelijkmaker, maar die bleef aanvankelijk uit. Totdat de tot Italiaan genaturaliseerde Éder zijn debuut in de 84ste minuut bekroonde met de gelijkmaker. Dat bondscoach Antonio Conte de geboren Braziliaan opriep zorgde voor veel discussie, maar leek zich vanavond te rechtvaardigen. De spits van Sampdoria zorgde er als invaller immers voor dat Italië een punt loskwam van Noorwegen en koploper Kroatië (twee punten meer) in het vizier houdt.

Kroatië - Noorwegen 5-1
Kroatië had in november al uitstekende zaken gedaan door na drie zeges in de eerste drie duels met 1-1 gelijk te spelen in en tegen Italië. Tegen de Noren zette de ploeg van bondscoach Nico Kovac op overtuigende wijze de volgende stap richting de Europese eindronde. Dat Martin Ødegaard (16) als jongste speler ooit in de EK-kwalificatiereeks een basisplaats kreeg veranderde daar niets aan.

Door twee prachtige afstandsschoten van Marcelo Brozovic en Ivan Perisic (foto) leidde Kroatië binnen het uur met 2-0. Kort nadat Ivica Olic van dichtbij de Kroatische marge verder had vergroot, kregen de Noren toch nog kansen om zich terug te knokken. Tarik Elyounoussi raakte echter het aluminium uit de strafschop die was veroorzaakt door Vedran Corluka, die kort daarna nog zijn tweede geel kreeg.

Maar zelfs toen Kroatië vanaf de 74ste minuut met een man minder speelde, kon Noorwegen geen vuist maken. Alexander Tettey zorgde in de 81ste minuut nog wel voor aansluiting, maar Gordon Schildenfeld en Danijel Pranjic smoorden het sprankje Noorse hoop met late treffers in de kiem: 5-1.