Groep H: enorme dreun voor Bosz, Spurs veegt de vloer aan met Real

Reacties

Het Borussia Dortmund van de geplaagde Peter Bosz heeft nauwelijks meer uitzicht op plaatsing voor de laatste zestien in de strijd om de Champions League. Opnieuw lag APOEL Nicosia in de weg. Tottenham Hotspur boekte een fraaie overwinning op Real Madrid in een strijd om de leiding van Groep H.

Groep H: enorme dreun voor Bosz, Spurs veegt de vloer aan met Real

Borussia Dortmund - APOEL Nicosia 1-1
Met één winstpartij in de laatste vijf duels op zak trad Borussia Dortmund aan tegen APOEL Nicosia, dat het elftal van Bosz twee weken terug in Cyprus al twee punten afsnoepte. Daarom moest BVB winnen om enigszins aansluiting te houden bij Spurs en Real. Afgelopen maand kreeg de trainer veel kritiek omdat hij geen plan B zou hebben; tegen APOEL volstond plan A ook niet.

Dortmund schoof van meet af aan met alle veldspelers ver naar voren. De dominantie bracht kansen. APOEL kwam in de veertiende minuut al goed weg, toen doelman Nauzet Perez een kopbal van Ömer Toprak ternauwernood uit het doel hield. Een kwartier later was het wel raak: Shinji Kagawa vond door knap verlengen met buitenkant voet de opening in de Cypriotische wal, waarna Raphaël Guerreiro feilloos afrondde.

De statistieken na de eerste helft spraken boekdelen: Borussia noteerde 72 procent balbezit en elf doelpogingen. APOEL mocht van geluk spreken dat Pierre-Emerick Aubameyang er daarvan geen enkele verzilverde. Vijf minuten na de pauze kreeg BVB al, zoals zo vaak de laatste weken, het deksel op de neus: na een uitbraak draaide Mickael Pote sterk weg en liet hij Roman Bürki kansloos.

Om een crisis te bezweren, ging Dortmund naarstig op zoek naar een nieuwe voorsprong. De grootste mogelijkheden om een nieuwe dreun te voorkomen waren voor Aubameyang, die op de lat kopte en in de extra tijd van zeer dichtbij net naast kopte. Daardoor heeft het Dortmund van Bosz met nog twee duels te gaan een uitzichtloze positie, met vijf punten achterstand op nummer twee Real Madrid.

Tottenham Hotspur - Real Madrid 3-1
De ontmoeting op Wembley kende vooraf al een bijzonder tintje: Real speelde immers voor het eerst in het majestueuze Champions League-onderkomen van de Engelsen. Het duel was een directe strijd om de macht in de poule tussen twee ploegen die voor aanvang precies gelijk stonden. Madrid kende geen ideale voorbereiding met het verlies in de competitie tegen de Catalaanse promovendus Girona (2-1) en kreeg in Londen wederom een klap te verwerken.

De thuisploeg kwam onder aanvoering van de teruggekeerde Harry Kane uitstekend uit de startblokken. De aanvalsleider was zelf betrokken bij de eerste speldenprikjes, met een stift en een fraaie pass op Kieran Trippier, die niet goed afdrukte. De rechtsachter was zelf aangever toen de openingstreffer wel viel. Harry Winks speelde Trippier aan in buitenspelpositie, waarna de back Dele Alli in staat stelde met een intikker te scoren.

Dele Alli was de grote man op Wembley.
Dele Alli was de grote man op Wembley.

Real schoot wakker, maar het hernomen initiatief van de uitploeg was van korte duur. Cristiano Ronaldo zette doelman Hugo Lloris aan het werk, terwijl aan de andere kant Sergio Ramos alweer moest ingrijpen bij een vrije schietkans van Kane. Tien minuten na de onderbreking sloeg Tottenham wel weer toe, opnieuw via Alli. De middenvelder passeerde Casemiro en schoot via de benen van Ramos raak.

Het Madrileense leed werd rap erger. Vlak nadat Real de bal uit een scrimmage niet achter Lloris kreeg, kon keeper Kiko Casilla weer graaien: Christian Eriksen bekroonde een perfecte Spurs-counter. Alli miste ruim tien minuten voor het einde dé kans om met het hoofd er 4-0 van te maken, waarna Real wel scoorde. Ronaldo schoot van dichtbij binnen. Daar bleef het bij, waardoor Tottenham na een knappe zege op pole-position ligt voor de groepswinst.

De stand in Groep H.
De stand in Groep H.
VI-verslaggever Süleyman Öztürk over de Champions League-wedstrijden van woensdagavond.
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.