Groep H: domme actie Parejo leidt tot voorspelbaar resultaat Valencia

De ontmoeting tussen Young Boys en Valencia in Champions League-groep H heeft dinsdag geen winnaar opgeleverd. Voor de Spanjaarden past de teleurstellende remise uitstekend in het beeld van dit voetbaljaar.

BSC Young Boys
1 - 1
Valencia
Valencia

'Koning Remise' Valencia is bezig aan een merkwaardig seizoen en won in de eerste negen speelronden in La Liga alleen van Real Sociedad. Er werd echter ook maar één keer verloren; liefst zeven keer werd er in de competitie gelijkgespeeld. In de Champions League werd er verloren van Juventus en gelijkgespeeld tegen Manchester United, terwijl Young Boys (onbedreigd koploper in de Zwitserse Super League) zijn eerste twee Champions League-duels met 3-0 verloor.

Door de resultaten in de eerste twee speelronden was een overwinning in het Stade de Suisse voor beide ploegen erg wenselijk. Valencia was halverwege nog goed op weg naar deze zege, dankzij een treffer van Michy Batshuayi. Young Boys-back Loris Benito wilde de bal twintig minuten voor rust wegschieten, maar werd in zijn rug verrast door Carlos Soler, die onderschepte en Batshuayi wegstuurde. De spits passeerde doelman Marco Wolfli en schoof de 0-1 binnen (zie video onder).

Voor Valencia betekende dit het eerste doelpunt van dit Champions League-seizoen. Tegen Juventus (0-2 nederlaag) en Manchester United noteerden Los Che liefst 34 doelpogingen, maar er werd niet gescoord. Tegen Young Boys was het bij het eerste serieuze gevaar direct raak. De thuisploeg, met Miralem Sulejmani in de basis, moest hierdoor in de achtervolging. Gevaarlijk werden de Zwitsers voor rust echter niet.

In de tweede helft werd de druk opgevoerd en Sulejmani, Christian Fassnacht en Kevin Mbabu kregen al snel goede kansen. Valencia kwam er in de eerste tien minuten na rust totaal niet aan te pas en Young Boys kreeg een penalty, na een domme overtreding (een onnodige sliding met een hoog geheven been) van Dani Parejo op Djibril Sow. Guillaume Hoarau stuurde Valencia-doelman Neto de verkeerde kant op en verzorgde zo de gelijkmaker.

Rodrigo Moreno (links) en Loris Benito strijden om de bal.

Het doelpunt werkte goed voor het zelfvertrouwen van Young Boys. De thuisploeg bleef de aanval zoeken en Fassnacht stuitte op Neto, voordat Mbabu op aangeven van Sulejmani over kopte. Niet lang hierna werd Sulejmani naar de kant gehaald en zijn vervanger, Ngoumo Ngamaleu, kopte kort na zijn entree in de handen van Neto. De keeper tikte drie minuten voor tijd een kopbal van Roger Assale op de paal.

Valencia liet in aanvallend opzicht niets meer zien en mocht daardoor gelukkig zijn met een punt. In de groep schieten beide ploegen hier echter weinig mee op. Valencia staat na drie wedstrijden op twee punten en Young Boys heeft er één. Juventus (zes punten) en Manchester United (vier punten) staan om 21.00 uur tegenover elkaar op Old Trafford en kunnen allebei een flinke stap naar overwintering in de Champions League zetten.