Groep G: Rusland nadert EK, Zweden waarschijnlijk derde

Rusland heeft een degelijke zege geboekt op Moldavië en kan rechtstreekse plaatsing voor het EK bijna niet meer ontgaan. Zweden is in elk geval zeker van deelname aan de play-offs, doordat Montenegro op dramatische wijze verloor.

Montenegro - Oostenrijk 2-3
Montenegro is door de thuisnederlaag tegen het al geplaatste Oostenrijk uitgeschakeld in de EK-kwalificatiereeks.

Sterspeler Mirko Vucinic (foto) van het gastland brak na een half uur de score open. Hij kreeg de bal met wat geluk mee, maar schoot daarna van dichtbij onberispelijk raak.

Marc Janko (ex-FC Twente) maakte kort na rust de gelijkmaker, maar Montenegro kwam kort daarna weer aan de leiding. Fatos Beciraj kegelde in de 68ste minuut de 2-1 binnen nadat Oostenrijk een corner niet goed had verwerkt. Montenegro leek daardoor kans te houden op de derde plaats, maar het gaf de zege in de laatste tien minuten uit handen. Marko Arnautovic (ook ex-FC Twente) maakte de 2-2 en nadat Vucinic een rode kaart had gekregen, maakte Oostenrijk via Marcel Sabitzer zelfs nog de 2-3.

Moldavië - Rusland 0-2
Rusland stevent door de zege in Moldavië af op rechtstreekse plaatsing voor het EK. Door het superieure onderlinge resultaat ten opzichte van Zweden hebben de Russen maandag thuis tegen Montenegro aan een punt genoeg om tweede te blijven.

Rusland worstelde lang met het al uitgeschakelde Moldavië, maar kwam in de 58ste minuut aan de leiding. Centrumverdediger Sergei Ignashevich schoot binnen na een vrije trap van Dmitri Kombarov en klaarleggen van Artem Dzyuba. Die laatste maakte in de 78ste minuut zelf de tweede treffer, door bij de tweede paal af te ronden na een corner.

Liechtenstein - Zweden 0-2
Door de riante uitgangspositie van Rusland, moet Zweden waarschijnlijk genoegen nemen met de derde plaats. Alleen als Rusland maandag verliest en Zweden wint, gaan de Scandinaviërs rechtstreeks naar het EK. Zo niet, dan wacht een play-off.

Zweden kwam in de negentiende minuut op voorsprong via Marcus Berg. De voormalige spits van FC Groningen en PSV draaide weg bij zijn tegenstander en schoot de bal vervolgens in de korte hoek. Vijf minuten voor rust leek Zlatan Ibrahimovic 0-2 te verzorgen, maar hij miste zijn strafschop. Negen minuten later kwam de spits alsnog tot scoren, na een fraaie pass van Kim Kallström.