Groep G: Rusland maakt geen fout, play-offs voor Zweden

Rusland heeft zich op eigen kracht geplaatst voor het EK 2016. Een gelijkspel tegen Montenegro was al genoeg geweest voor een ticket, maar de Russen wonnen overtuigend. Daardoor was het resultaat van nummer drie Zweden tegen Moldavië niet meer van belang. Oostenrijk sloot af met een overwinning op Liechtenstein.

Rusland – Montenegro 2-0
Het was de avond van de waarheid voor de Russen, die aan een punt genoeg hadden om de play-offs te ontlopen. Dat het thuisland het niet zover wilde laten komen, bleek al gauw uit de aanvallende speelstijl waarmee bondscoach Leonid Slutsky zijn spelers de wei in had gestuurd. Het eerste doelpunt viel echter pas in de 34ste minuut te noteren.

Het was Oleg Kuzmin die de score opende voor Rusland. In wat pas zijn derde interland was, werkte de 34-jarige rechtsback van Rubin Kazan de bal knap binnen. Bediend door Igor Denisov - dieptepass vanaf het middenveld - schoot Kuzmin de bal al glijdend langs doelman Milan Mijatovic. Diezelfde Mijatovic mocht twee minuten later opnieuw vissen.

Igor Denisov snelt voorbij de Montenegrijnen Nemanja Nikolic (links) en Nikola Vukcevic.

Dmitri Kombarov verdiende met wat toneelspel namelijk een strafschop. De 28-jarige Rus ging in duel met de Montenegrijn Vladimir Rodic wel erg gewillig naar de grond, maar omdat arbiter Svein Oddvar Moen in zijn onschuld geloofde, mocht Aleksandr Kokorin vanaf elf meter aanleggen voor de 2-0. Die pakte dat cadeautje met beide handen aan en schoot Rusland daarmee al voor rust naar een veilige marge. De zege kwam na rust niet meer in het gedrang en in de wetenschap dat het EK-ticket binnen handbereik was, werd de 2-0 overwinning freewheelend over de streep getrokken.

Zweden – Moldavië 2-0
Wie anders dan Zlatan Ibrahimovic wees Zweden de weg tegen Moldavië. De boomlange spits tekende in de 24ste minuut voor zijn achtste treffer in deze EK-kwalificatiecyclus, een reeks van tien wedstrijden waarvan hij er in acht in actie kwam. Dat deed de aanvaller van Paris Saint-Germain met het nodige vernuft. Ibrahimovic liet de dieptepass van verdediger Mikael Lustig met zijn borst meelopen langs zijn eigen looplijn, omspeelde doelman Ilie Cebanu met een simpele beweging met zijn rechtervoet en schoot met datzelfde lichaamsdeel binnen.

Zlatan Ibrahimovic tekende met de 1-0 tegen Moldavië voor alweer zijn 59ste treffer in zijn interlandloopbaan.

Maar de klasse waarmee Ibrahimovic zijn land op voorsprong schoot, droop zeker ook van de 2-0 van Zweden af. Dit keer was het niet de captain die zijn kwaliteiten als goalgetter (na maandagavond 59 treffers in zijn interlandloopbaan) etaleerde, maar was Erkan Zengin de doelpuntenmaker. De Zweed met Turkse roots kreeg de bal op de rand van het strafschopgebied voor zijn voeten en krulde het projectiel met veel gevoel in de rechterbovenhoek, over de uit zijn doel gekomen Cebanu. Daar bleef het bij in Solna.

Oostenrijk - Liechtenstein 3-0
De wedstrijd die nog het minst om het lijf had in Groep G werd gedomineerd door ex-Eredivisie-spelers. Het waren Marko Arnoutovic en Marc Janko die koploper Oostenrijk de overtuigende 3-0 overwinning op Liechtenstein bezorgden. Laatstgenoemde spits nam twee doelpunten voor zijn rekening.

De aanvaller van FC Basel, die in het verleden - net als Arnoutovic - uitkwam voor FC Twente, schoot na 54 minuten de 2-0 binnen door oog in oog met keeper Peter Jehle de rust zelve te blijven. Drie minuten later was hij er als de kippen bij om een rebound van een poging van David Alaba te verzilveren. Daardoor sloten de Oostenrijkers de EK-kwalificatie af in de geest van de eerdere negen groepswedstrijden. Daarin werd slechts één keer gelijkgespeeld, de overige acht wedstrijden werden winnend afgesloten.

Liechtenstein eindigde door de ferme nederlaag op de vijfde plaats met vijf punten. Met de zevende nederlaag van deze kwalificatiereeks kwam er tevens een einde aan de interlandloopbaan van Mario Frick. De 41-jarige aanvaller zette in Oostenrijk een punt achter zijn carrière als international, die 125 interlands omvatte. Daarin was hij zestien keer trefzeker.