Groep G: Oostenrijk naar EK, Rusland passeert Zweden

Dankzij een overwinning in en tegen Zweden is Oostenrijk zeker van EK-deelname. Rusland - waar Artem Dzyuba de grote man was - vermorzelfde Liechtenstein en wipt over Zlatan Ibrahimovic en co heen naar plaats twee.

Zweden – Oostenrijk 1-4
Oostenrijk heeft zich dinsdag in Solna als eerste land uit Groep G gekwalificeerd voor het EK. Door met 4-1 te winnen bij Zweden - met de zaterdag geblesseerd geraakte Ibrahimovic tóch in de basis - mogen de bezoekers de tickets naar Frankrijk gaan boeken. De basis voor plaatsing was al voor rust gelegd.

Oostenrijk kreeg al vroeg een strafschop nadat Zlatko Junuzovic werd neergelegd door Kim Källström. David Alaba benutte het buitenkansje met een pingel à la Panenka. Na het doorkoppen van een ingooi door voormalig FC Twente-spits Marc Janko kreeg Martin Harnik het Zweedse publiek zeven minuten voor rust vervolgens zelfs helemaal stil: 0-2. Janko maakte een kwartier voor tijd zelf een einde aan alle onzekerheid.

Martin Harnik hielp Oostenrijk met twee goals naar het EK. Hier is de 0-2 in de maak.

Harnik zorgde vlak voor tijd ook nog voor 0-4. Hoewel Zlatan kort voor tijd nog iets terugdeed (1-4) plaatst Oostenrijk zich voor het eerst via de kwalificatiecyclus voor een EK. In 2008 mocht het slechts meedoen omdat het een van de twee gastlanden was. Zweden moet in de laatste twee wedstrijden op zijn beurt nog vol aan de bak om naar Frankrijk te mogen afreizen.

Liechtenstein – Rusland 0-7
Zweden is namelijk gepasseerd door Rusland, dat nu tweede staat. Na twintig minuten tekende Artem Dzyuba al voor de openingstreffer, de beslissing volgde al kort voor rust. Na een overtreding in de zestien kreeg Liechtenstein-verdediger Daniel Kaufmann een rode kaart, Aleksandr Kokorin benutte de toegekende strafschop.

Kort daarna zette Dzyuba zijn ploeg op 0-3. De spits vervolmaakte een ruim kwartier voor tijd zijn hattrick, ex-Feyenoorder Fedor Smolov en Alan Dzagoev scoorden eveneens, maar het slotakkoord was toch weer voor Dzyuba: 0-7.

Moldavië – Montenegro 0-2
Zweden moet bovendien vrezen voor Montenegro. Die ploeg maakt door de overwinning bij hekkensluiter Moldavië nog volop kans op plaats drie en dus deelname aan de play-offs. Stefan Savic gleed in de eerste helft een indraaiende voorzet annex schot van Stevan Jovetic binnen, Fatos Beciraj besliste het duel na rust vervolgens. Daardoor heeft nummer vier Montenegro een punt minder dan Zweden.