Groep G: Chelsea koploper na thuisnederlaag FC Porto

Chelsea heeft alles weer in eigen hand in Groep G van de Champions League. De ploeg van manager José Mourinho won bij Maccabi Tel Aviv en zag FC Porto thuis verliezen.

Maccabi Tel Aviv - Chelsea 0-4
Het dit seizoen zo teleurstellend presterende Chelsea heeft geen fout gemaakt op bezoek bij Maccabi Tel Aviv. De regerend landskampioen, die na dertien wedstrijden een teleurstellende vijftiende plaats bezet in Engeland, hield het echter lang spannend tegen tien man.

Gary Cahill opende na twintig minuten de score namens de bezoekers door een hoekschop in twee instanties binnen te werken. Toen voormalig Chelsea-verdediger Tal Ben Haim vijf minuten voor rust van het veld werd gestuurd na een overtreding op Diego Costa, leek er geen vuiltje aan de lucht.

Maar met elf tegen tien duurde het lang voordat Chelsea afstand nam. Pas in de 73ste minuut verdubbelde Willian de voorsprong. De Braziliaan krulde een vrije trap heerlijk binnen en vier minuten later maakte zijn landgenoot Oscar al koppend 0-3 na een voorzet van Baba Rahman. Daar bleef het niet bij, want in de extra speeltijd maakte Kurt Zouma - eveneens koppend - het vierde doelpunt.

FC Porto - Dinamo Kiev 0-2
FC Porto had aan een gelijkspel thuis tegen Dinamo Kiev genoeg om zich te plaatsen voor de achtste finale, maar het ging helemaal mis voor de Portugezen. Met Bruno Martins Indi in de basis ontsnapte de thuisclub nog toen Denys Garmash na een klein half uur een voorzet van Andriy Yarmolenko tegen de paal kopte. Ook de rebound van Júnior Moraes leverde geen doelpunt op.

In de 35ste minuut kwamen de bezoekers echter alsnog op voorsprong. Een overtreding van Giannelli Imbula op Serhiy Rybalka leverde een strafschop op, die door Yarmolenko werd benut. Na ruim een uur maakte Derlis González er zelfs 0-2 van. FC Porto-doelman Iker Casillas ging daarbij niet vrijuit.

Het betekende voor FC Porto de eerste thuisnederlaag sinds 14 december 2014 toen Benfica met 2-0 te sterk was in Estádio do Dragão. Sinds dat verlies speelde de ploeg van trainer Julen Lopetegui slechts één keer gelijk, maar tegen Dinamo Kiev bleef het met lege handen achter.

Chelsea is met tien punten uit vijf wedstrijden de nieuwe koploper in Groep G. De Londense club blijft FC Porto op doelsaldo voor. Dinamo Kiev mag met acht punten, en een thuisduel met het nog puntloze Maccabi Tel Aviv voor de boeg, ook nog hopen op een plek in de achtste finale.