Groep G: Chelsea groepswinnaar, Schalke vernederd

In Groep G heeft Chelsea dinsdagavond zowel de poulewinst als overwintering in de Champions League afgedwongen door een afgetekende overwinning bij Schalke 04. De ploeg van Klaas-Jan Huntelaar moet op zijn beurt vrezen dat Sporting met het tweede ticket voor de volgende ronde aan de haal gaat, al werd het duel in Portugal (met NK Maribor) stilgelegd omdat de lichtmasten uitvielen.

Schalke 04-Chelsea 0-5
Met Huntelaar als aanvoerder begon de formatie van Roberto di Matteo, die als manager van Chelsea in 2012 de Londenaren hun eerste Champions League-zege bezorgde, vol goede moed. Dat vertrouwen verdween al na ruim een minuut. John Terry kopte raak uit een hoekschop van Cesc Fabregas.

Na 29 minuten was het duel al gespeeld. Eric Maxim Choupo-Moting had namens Schalke toen bij zijn inzet al de lat geraakt, maar zag Willian de 0-2 voor zijn rekening nemen. De Braziliaan kreeg de bal na een combinatie met Eden Hazard mee en schoot hard raak in de korte hoek, al was het weerwerk van doelman Ralf Fährmann matig.

Nog voor rust werd het 0-3 en de manier waarop was veelzeggend. Bij een nieuwe corner van Chelsea gingen drie spelers van Schalke op onverklaarbare wijze het kopduel met elkaar aan. Jan Kirchoff kwam als winnaar uit de strijd van het trio en kopte tot overmaat van ramp de bal in zijn eigen doel. Na rust werd de afgang voor Schalke compleet door goals van invallers Didier Drogba (intikker) en Ramires (kopbal). Door de zege heeft Chelsea elf punten en Schalke vijf.

Inmiddels is het duel van Sporting hervat. Op het moment van staken, na precies een helft, stond het 2-1 voor de Portugezen. Als Sporting wint, komt die ploeg op zeven punten en heeft het in de laatste groepswedstrijd bij Chelsea genoeg aan een punt voor de volgende ronde. Het onderlinge resultaat met Schalke is immers in Portugees voordeel. Vasthouden van de voorsprong in het restant van het duel met NK Maribor is dan wel cruciaal.