Groep G: Blessure Messi bij recordjacht, Celtic verder

Celtic heeft zich knap bij de laatste zestien van de Champions League geschaard. De Schotten wonnen in eigen huis van hekkensluiter Spartak Moskou en mochten opgelucht ademhalen dat Benfica vergat te winnen op bezoek bij Barcelona. De Catalaanse grootmacht is wel groepswinnaar boven Celtic, maar alle aandacht ging uit naar Lionel Messi. Het Argentijnse wonderkind viel uit met een (ogenschijnlijk zware) blessure en moest per brancard-wagen van het veld worden gereden.

Barcelona – Benfica 0-0Met Ola John negentig minuten op het veld moest Benfica proberen te winnen van het aanvankelijk met een B-ploeg acterende Barcelona. Voor aanvang van het zesde duel stond de Portugese ploeg in punten immers gelijk met Celtic, maar was het onderling resultaat in het voordeel van Benfica.

Bij Barcelona, dat al zeker was van groepswinst, stond alles in het teken van de recordjacht van Messi. De bewierookte aanvaller startte op de bank, maar viel in na 58 minuten. Juist op het moment dat hij met zijn 85ste goal van 2012 (voor club en land) het wereldrecord van Gerd Müller (Bayern München en Duitsland) uit 1972 leek te evenaren, sloeg het noodlot toe. Messi greep naar zijn knie en moest met een brancard van het veld.

Een ernstige blessure zou tevens betekenen dat hij op 84 goals blijft steken en geen gooi meer naar het wereldrecord kan doen. De blessure in de tweede helft overschaduwde het duel, dat vervolgens doelpuntloos eindigde.

Dat was vooral voor Benfica een teleurstelling. In het eerste bedrijf kreeg die ploeg kans op kans om te winnen. Rodrigo mocht alleen op reserve-doelman José Manuel Pinto af maar vergat Nolito een niet te missen kans te bieden. Lima raakte namens Benfica vervolgens nog de paal, terwijl ook John met een schot in de korte hoek dicht bij een treffer was. Het doelpunt kwam er niet, waardoor Benfica door de zege van Celtic is veroordeeld tot doorbekeren in de Europa League. Een hard gelag voor de Portugezen. Celtic – Spartak Moskou 2-1Kris Commons werd met zijn benutte strafschop in de 82ste minuut de grote held van Celtic. Hij schoot zijn ploeg daarmee immers naar de zege en de laatste zestien van de Champions League.In de eerste helft was Celtic op voorsprong gekomen door een flinke fout van Juan Insaurralde. Hij verwerkte een hoge bal slecht en deponeerde het speeltuig zo voor de voeten van Gary Hooper, die niet aarzelde en hard raak schoot.

Ari had voor rust met een schitterende stift nog wel voor de gelijkmaker gezorgd. Maar het fraaie doelpunt van de voormalige AZ-aanvaller bleek niet voldoende door de benutte strafschop van Commons. In de slotfase moest bij Spartak Kim Källström nog het veld ruimen vanwege zijn tweede gele kaart.

Na het laatste fluitsignaal barstte het Schotse feestgedruis volop los: Celtic vergezelt Barcelona immers naar de achtste finales van de Champions League, terwijl voor het woensdag goed spelende Benfica de druiven zuur waren. Voor alle standen, uitslagen en doelpuntenmakers uit de zesde speelronde van de Champions League bekijk het VI Scorebord en de competitiepagina.
Foto's: VI Images