Groep G: Austria blijft op de been tegen tien man van Zenit

Zenit Sint-Petersburg kon zich mede door een vroege rode kaart niet langs Austria Wien worstelen. Het Champions League-duel zonder veel kansen eindigde in 0-0. Daardoor zijn de perspectieven op overwintering in het miljoenenbal voor de Russen uiterst troebel.

Austria stelde zich in Rusland vanaf het beginsignaal defensief op. Een speelwijze die te verdedigen valt, gezien het gemak waarmee Zenit de afgelopen weken zijn wedstrijden won in de Russische competitie.

Hulk was in die reeks van groot belang voor Zenit, door in zes wedstrijden zeven doelpunten aan te tekenen. Tegen Austria begon de Braziliaanse aanvaller ook sterk. Na twaalf minuten schoot hij van achttien meter op de paal. Die knal was het enige dat de ploeg van trainer Luciano Spalletti (foto) voor rust in aanvallend opzicht liet zien.

Rode kaart
Austria bleef simpel op de been en met enkele snelle counters stichtten de gasten het nodige gevaar. Vijf minuten voor rust kwam Austria bijna op voorsprong. Viktor Faizulin leverde bal in bij Philipp Hosiner, die daarna rakelings naast schoot. Vlak voor rust kwam Zenit met tien man te staan na een directe rode kaart voor Witsel, vanwege een gevaarlijke tackle op Florian Mader. Door die rode kaart veranderde het spelbeeld na rust volledig. Austria zag tegen het aangeslagen Zenit kans op een stuntje en trok brutaal naar voren, maar scoren deed het net als Zenit niet.

Het gelijkspel is vooral voor Zenit slecht nieuws met het oog op eventuele overwintering in de Champions League, want het groepsduel met Atlético ging de vorige speelronde met 3-1 verloren. Voor Austria zal de remise als een overwinning voelen, want het bereiken van de derde plaats lijkt in de sterk bezette Groep G het hoogst haalbare voor de Oostenrijkers, die twee weken geleden met 1-0 werden verslagen door FC Porto.