Groep F: Hongarije nadert Roemenië en Noord-Ierland

De strijd om de EK-tickets gaat in Groep F na de resultaten van zaterdagavond nog tussen drie landen. Hongarije schakelde dankzij een late treffer van Zoltan Stieber Finland uit in de strijd om de eerste drie posities en liep vervolgens ook nog twee punten in op Noord-Ierland en Roemenië, die doelpuntloos gelijkspeelden. Griekenland blameerde zich opnieuw.

Noord-Ierland – Roemenië 0-0
In Belfast kon Roemenië niet meer dan de koppositie in Groep F met succes verdedigen. Noord-Ierland verloor in november nog met 2-0 van de ploeg van bondscoach Anghel Iordanescu, maar bleef op eigen veld wel overeind. Ook toen Gareth McAuley de vrije doortocht gaf aan Gabriel Torje, bleef een doelpunt uit.

Roemenië nam in de slotfase zichtbaar genoegen met een gelijkspel. Omdat aan de kant van Noord-Ierland de gevaarlijke kopbal van de uiteindelijk geblesseerd uitgevallen Jonny Evans geen vervolg kreeg, moesten de nummers één en twee van Groep F genoegen nemen met een punt. Daardoor kwam Hongarije dankzij een zege in Finland dichterbij.

Finland – Hongarije 0-1
Het duel in Helsinki, dat al om 18.00 uur begon, stond in het teken van de strijd om plaats drie, want bij een zege had Finland het gat met Hongarije kunnen verkleinen tot een punt. De Finnen slaagden niet in die missie. Nadat Niklas Moisander een vrije trap van Balázs Dzsudzsák had weggekopt, schoot Stieber (foto) de bal in de 82ste minuut zó hard in de kruising dat doelman Lukas Hradecky volkomen kansloos was.

Hongarije kreeg daarmee loon naar werken, want het had in de tachtig minuten daarvoor ook al de meeste aanspraak gemaakt op een goal. De derde kwalificatiezege in de laatste vier duels zorgt ervoor dat de marge met Finland groeit tot zeven punten. Ook de bovenste twee plaatsen, goed voor rechtstreekse plaatsing, zijn door het gelijkspel in Belfast weer in zicht.

Faeröer – Griekenland 2-1
Als Griekenland de hoop op de vierde EK-deelname op rij nog niet had laten varen, dan zal de Europees kampioen van 2004 dat nu wel doen. De blamerende 1-0 thuisnederlaag tegen Faeroër van november kreeg zaterdagavond in Tórshavn een vervolg. Hallur Hansson zette de eilandbewoners in de 32ste minuut op voorsprong, Brandur Olsen bracht de zege na rust in veilige haven.

De vierde nederlaag van deze kwalificatiereeks was zeker te voorkomen geweest, maar de Grieken waren onzorgvuldig in de afwerking. Zo miste Kostas Mitroglou twee opgelegde kansen. Ook ontbrak het de hekkensluiter van Groep F aan geluk, want in de eerste helft kwam Faëroer-doelman Gunnar Nielsen goed weg toen hij zijn eigen fout bij een schot van Ioannis Fetfatzidis nog net corrigeerde.

Sokratis Papastatopoulos scoorde in de slotfase wél, maar Griekenland is met negen punten minder dan nummer drie Hongarije desondanks vrijwel uitgeschakeld voor het EK van volgend jaar in Frankrijk. Faëroer staat met zes punten verrassend vierde, maar heeft wel vijf punten minder dan Hongarije (elf punten). Koploper Roemenië heeft veertien punten, één meer dan Noord-Ierland.