Groep F: Griekse schande door stunt Faröer, winst Roemenië

Reacties

In Groep F van de EK-kwalificatiecampagne heeft Griekenland een schandalige prestatie neergezet. Nota bene in eigen huis werd verloren van voetbaldreumes Faeröer. Roemenië deed met een zege op Noord-Ierland uitstekende zaken en loste de tegenstander van vanavond af als koploper.

Groep F: Griekse schande door stunt Faröer, winst Roemenië

Griekenland-Faeröer 0-1
De avond in Piraeus is voor Griekenland en bondscoach Claudio Ranieri (foto) op een blamage uitgedraaid. De fans waren niet alleen boos dat er voor rust niet gescoord werd, de aanhang schrok toen de aanvoerder van de bezoekende voetbaldreumes, Fródi Benjaminson, zelfs aan de openingstreffer rook. Zijn inzet raakte de buitenkant van de paal.

Het bleek allerminst het startsein van een succesvol offensief voor de Grieken. Het rampscenario voltrok zich vervolgens toen Jóhan Símun Edmundsson na ruim een uur de winnende goal maakte alsnog. Ondanks een enorme kans voor Panagiotis Kone kwam Griekenland niet meer langszij.

Het kwam de Grieken op een snerpend fluitconcert te staan en de druk op Ranieri zal bijna onhoudbaar worden. Griekenland vervolgt immers de belabberde prestaties in de kwalificatiecampagne en staat na vanavond nog altijd maar op één puntje.

Een blik op de cijfers van Faeröer zal de schaamte bij de Grieken alleen maar vergroten. Tot vandaag verloor de eilandengroep 45 van zijn laatste vijftig competitieve interlands en de goal van Edumundsson betekent bovendien de eerste zege in 1253 dagen. Toen werd op 7 juni 2011 met 2-0 van Estland gewonnen in een EK-kwalificatieduel. Bovendien is Griekenland nu de nieuwe hekkensluiter in Groep F.

Roemenië – Noord-Ierland 2-0
Lang leken de ploegen op een gelijkspel af te stevenen, hetgeen voor de Noord-Ieren een uitstekende prestatie zou zijn. Zij stonden tot vanavond immers bovenaan met de maximale score na drie duels. Uiteindelijk was het Paul Papp die de Noord-Ieren de eerste teleurstelling in Groep F bezorgde. Hij scoorde in de 74ste en de 79ste minuut, waardoor de Roemenen een belangrijke zege boekten. Met Anghel Iordanescu voor het eerst (bij zijn derde ambtstermijn) als bondscoach op de bank werd zo immers de koppositie overgenomen van Noord-Ierland. De Roemenen hebben na vier duels tien punten.

Hongarije-Finland 1-0
Tegen het Finland van aanvoerder Niklas Moisander pakte ook Hongarije zeer belangrijke punten. Een late goal van Zoltán Gera bleek de beslissing, waardoor Hongarije met zeven punten nog volop in de race is voor een direct startbewijs voor het EK in Frankrijk. Finland heeft nog altijd vier punten.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.