Groep F: frustraties voor Dortmund in Napels, zege Arsenal  

Napoli kwam bij het topaffiche uit Groep F van de Champions League als winnaar uit de bus. Voor Borussia Dortmund, vorig seizoen nog verliezend finalist, verliep het eerste duel in het miljoenenbal dramatisch. Arsenal won op bezoek in Frankrijk bij Marseille.

Groep F: frustraties voor Dortmund in Napels, zege Arsenal  

Napoli-Borussia Dortmund 2-1
Het affiche tussen de nog schadevrije koplopers van Italië en Duitsland was een van de blikvangers van de eerste speelronde. In Napels, waar Dries Mertens op de bank startte, groeide Gonzalo Higuaín (foto boven) uit tot plaaggeest van de Duitsers. Na 29 minuten verlengde hij een voorzet van Juan Zuniga dusdanig goed met zijn hoofd dat Roman Weidenfeller de 1-0 niet kon voorkomen.

Direct na die goal ging Dortmund-coach Jürgen Klopp volledig uit zijn dak tegenover de vierde man. De manier waarop de woedende trainer verhaal ging halen, hij drukte zijn gezicht bijna tegen dat van zijn Portugese slachtoffer, kwam hem op een rode kaart van arbiter Pedro Proença te staan. Klopp was zo boos omdat verdediger Neven Subotic bij het openingsdoelpunt pas net weer het veld in kwam na een blessurebehandeling. Een flinke sprint bracht hem nog wel tot het zestienmetergebied, maar de tegengoal kon hij niet voorkomen.

Jürgen Klopp kon zijn frustraties niet de baas en kreeg een rode kaart.
Jürgen Klopp kon zijn frustraties niet de baas en kreeg een rode kaart.

Met het wegzenden van de trainer was het leed voor Dortmund nog niet voorbij. Een minuut in blessuretijd moest eerst verdediger Mats Hummels het veld geblesseerd verlaten, even later volgde doelman Weidenfeller. De sluitpost was niet geblesseerd, maar kreeg ook een rode kaart. De doorgebroken Higuaín schoot de bal buiten het zestienmetergebied tegen de hand van de Duitser aan.

Halverwege het tweede bedrijf nam Lorenzo Insigne het laatste restje twijfel op schitterende wijze weg. Hij krulde een vrije trap via de onderkant van de lat in het doel. De gele kaart die hij kreeg voor het boven zijn hoofd zwaaien met zijn shirt nam het Italiaanse talent op de koop toe. Het leed van Dortmund werd in de slotfase door een eigen goal van Zuniga nog wel verzacht, maar de frustraties over het verlies voerden toch de boventoon. Mertens viel in de 73ste minuut in.

Lijf-aan-lijf-gevechten in Napels.
Lijf-aan-lijf-gevechten in Napels.

Olympique Marseille-Arsenal 1-2
Met de van blessureleed herstelde Olivier Giroud en zomeraanwinst Mesut Özil in de basis kon Arsenal in de eerste helft geen potten breken. De betere kansen waren voor de Fransen, maar tot doelpunten leidde dat overwicht niet.

Arsène Wenger zag in de tweede helft hoe zijn ploeg de wedstrijd in een overwinning omzette. Daar was wel een flinke fout van Jérémy Morel voor nodig. Op zeer knullige wijze kopte hij de bal in de buurt van zijn eigen goal precies in de voeten van Theo Walcott die daarop met een enorme knal, uit een volley, de score opende.

In de slotfase stelde Arsenal de winst veilig. Aaron Ramsey schoot de bal in de korte hoek. De aansluitingstreffer van Jordan Ayew (strafschop) kwam te laat, waardoor Napoli en Arsenal in Groep F de koppositie delen.

Jack Wilshere in actie namens Arsenal, dat na rust het verschil maakte.
Jack Wilshere in actie namens Arsenal, dat na rust het verschil maakte.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen