Groep F: EK-primeur voor Noord-Ierland, Roemenië tweede

Reacties

Noord-Ierland heeft zich voor het eerst in de geschiedenis voor een EK weten te plaatsen. De ploeg van bondscoach Michael O'Neill verzekerde zich van een startbewijs dankzij een zege op Griekenland. Roemenië wist op het nippertje de tweede plaats te behouden ten faveure van Hongarije door een late gelijkmaker tegen de Finnen.

Groep F: EK-primeur voor Noord-Ierland, Roemenië tweede

Noord-Ierland - Griekenland 3-1
Noord-Ierland begon onder leiding van arbiter Bas Nijhuis flink gehavend aan de historische avond in Belfast. De thuisploeg moest het in het eigen Windsor Park stellen zonder bepalende krachten als Jonny Evans (West Bromwich Albion), Kyle Lafferty (Norwich City) en Chris Baird (Derby County). Het gemis van het trio werd ogenschijnlijk moeiteloos ondervangen door een furieuze vechtlust, waarmee de Noord-Ieren het veld betraden. In een sfeervolle ambiance zetten de manschappen van O'Neill aan, wat tien minuten voor rust een voorsprong opleverde. Steven Davis had de bal voor het intikken na een afgemeten voorzet van Stuart Dallas.

De gevallen Griekse ploeg, troosteloze hekkensluiter in de poule, deed vervolgens een dappere poging om nog iets van de kwalificatiecyclus te maken en kreeg vlak voor rust zowaar nog een dot van een kans. Konstantinos Mitroglou vond van dichtbij echter een vijandelijk been in plaats van het doel. Vlak na rust bracht John Magennis de Noord-Ierse natie in vervoering door uit een hoekschop van Oliver Norwood binnen te knikken. Davis kopte een half uur voor tijd zijn tweede doelpunt van de avond op fraaie wijze binnen en gaf daarmee extra cachet aan het sprookje van zijn land. Een late tegentreffer van Christos Aravidis verstoorde het Noord-Ierse feestje geenszins.

Roemenië - Finland 1-1
Lang had het er alle schijn van dat de Roemenen, die de hete adem van Hongarije in de nek voelen, de tweede plaats in Groep F zouden verspelen. De Finnen, met ex-Ajacied Niklas Moisander in de gelederen, kwamen namelijk in de Arena Nationala in Boekarest op voorsprong via Joel Pohjanpalo. Een gelijkmaker van Ovidiu Hoban in de extra speeltijd zorgen ervoor de Roemenen de tweede plaats behouden, met zeventien punten uit negen duels.

Hongarije - Faeröer 2-1
De late treffer in Roemenië zorgde voor een mineurstemming in Hongarije. De ploeg kreeg eerst op eigen veld een fikse domper te verwerken, toen Roaldur Jakobsen de bezoekers op aangeven van Joan Simun Edmundsson met een droge knal verrassend aan de leiding bracht in de elfde minuut. Bondscoach Anghel Iordanescu greep in de rust in bij de Roemenen en bracht Dániel Böde in.

Die wissel bleek een gouden zet, want de speler van Ferencváros trof in het laatste half uur twee keer doel en bezorgde zijn land daarmee nog een nipte zege. Faröer eindigde het duel met tien man, nadat Atli Gregersen in de extra tijd zijn tweede geel zag. Hongarije, dat derde staat maar een beter onderling resultaat heeft ten opzichte van Roemenië, moet met nog één duel tegen Griekenland voor de boeg één punt zien goed te maken op de nummer twee.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.