Groep F: Dost belangrijk, titanenstrijd in Dortmund gelijk

De titanenstrijd tussen Borussia Dortmund en Real Madrid in Groep F van de Champions League is dinsdag geëindigd in een 2-2 gelijkspel. Sporting Lissabon won mede dankzij een scorende Bas Dost met 2-0 van het tandeloze Legia Warschau.

Borussia Dortmund - Real Madrid 2-2
Borussia Dortmund leefde vol vertrouwen toe naar de kraker tegen de titelverdediger. De brigade van coach Thomas Tuchel raasde de afgelopen weken over de Europese velden met als veelzeggend resultaat liefst twintig doelpunten in vier wedstrijden. Ook Real maakte kennis met het creatieve Dortmund, waar Gonzalo Castro en Ousmane Dembélé voor gevaarlijke momenten zorgden. De thuisclub claimde in die stormachtige openingsfase zonder succes een vrije trap omdat Ronaldo een schot van Pierre-Emerick Aubameyang met zijn hand keerde.

Diezelfde Ronaldo speelde even later een hoofdrol aan de andere kant van het veld. De 31-jarige Portugees rondde overtuigend af nadat Gareth Bale hem met een hakje vrijspeelde. Het betekende de 98ste goal van Ronaldo in Europees verband. Real liet Dortmund hierna rustig komen.

Cristiano Ronaldo kijkt toe hoe spelers van Borussia Dortmund de 1-1 vieren.

De ploeg van Tuchel speelde goed, maar had de hulp van Keylor Navas nodig om langszij te komen voor rust. De Costa Ricaanse keeper, die na blessureleed zijn rentree maakte, stompte de bal bij een vrije trap van Raphaël Guerreiro onbedoeld op Raphaël Varane. Via diens lichaam zou de bal de lijn toch al hebben gepasseerd als Aubameyang voor de zekerheid niet het laatste zetje had gegeven.

Dortmund probeerde ook na de hervatting het heft in handen te nemen. De thuisploeg kreeg evenwel nauwelijks mogelijkheden, op speldenprikjes van Aubameyang en Dembélé na. Real Madrid was veel dreigender. Nadat Ronaldo en Bale al voor gevaar hadden gezorgd, sloeg nota bene Varane wél toe. De verdediger was er als de kippen bij om een rebound binnen te tikken nadat Karim Benzema het aluminium trof.

Een direct antwoord van Dortmund bleef uit. Het leek alsof de equipe van Tuchel energie spaarde voor een slotoffensief. Met resultaat: nadat Christian Pulisic al dicht bij de 2-2 was geweest, had een andere invaller in de 87ste minuut wel succes. André Schürrle liet Navas kansloos met een schot van net binnen het strafschopgebied, waardoor Real en Dortmund met vier punten Groep F aanvoeren.

Sporting Lissabon - Legia Warschau 2-0
Zonder Luc Castaignos en Marvin Zeegelaar, maar mét Dost ging Sporting Lissabon op jacht naar de eerste overwinning in dit Champions League-seizoen. De huidige nummer twee van de Portugese competitie had van meet af aan een overwicht tegen Legia, dat twee weken geleden nog met 0-6 werd afgedroogd door Borussia Dortmund.

De Polen werden ook in Lissabon van het kastje naar de muur gestuurd. Het duurde gezien het aantal doelpogingen nog relatief lang voordat de openingstreffer viel. Voormalig FC Twente-smaakmaker Bryan Ruiz tikte in de 28ste minuut een hoekschop binnen en effende daarmee de weg voor een probleemloze avond voor de thuisploeg. Een kleine tien minuten later werd Legia geveld door Dost, die knap afrondde en daarmee een waardig vervolg gaf aan een fraaie pass van Adrien Silva. Het betekende voor de aanvaller alweer zijn vijfde doelpunt voor Sporting sinds hij afgelopen maand overkwam van VfL Wolfsburg.

In het tweede bedrijf was de overmacht van Sporting veel minder beklemmend. Legia, dat in de Poolse competitie slechts veertiende staat, flirtte af en toe zelfs met een doelpunt. Zo schoot Miroslav Radovic de bal maar net naast. Sporting geloofde het verder wel en beperkte zich tot consolideren. Door de zege komt de Portugese topclub, na de 2-1 nederlaag bij Real Madrid op de eerste speeldag, op drie punten. Legia blijft steken op nul punten en staat voor een zware missie om na de winterstop nog Europees actief te zijn.