Groep E: Sigthórsson en Berg Gudmundsson redden IJsland

In Groep E hebben Ajacied Kolbeinn Sigthórsson en vooral Johann Berg Gudmundsson zich laten zien namens IJsland. Op bezoek bij koploper Zwitserland redde de AZ-aanvaller met zijn derde goal een puntje. Slovenië en Noorwegen wonnen wél.

Zwitserland-IJsland 4-4
In Bern ontpopte het vermakelijke schouwspel zich tot een waar doelpuntenfestijn. Na 54 minuten leek een zege voor Zwitserland zeker. Blerin Dzemaili maakte uit een strafschop de 4-1. Stephan Lichtsteiner (2) en Fabian Schär hadden daarvoor de openingstreffer van Gudmundsson al ruimschoots weggepoetst.

De riante voorsprong van Zwitserland werd evenwel niet over de streep getrokken. Dat kwam door twee in de Eredivisie voetballende aanvallers. Ajacied Kolbeinn Sigthórsson tekende voor de 4-2, waarna Berg Gudmundsson (foto) met twee doelpunten de wederopstanding helemaal gestalte gaf.

Door het gelijkspel is Zwitserland nog wel koploper, met vijftien punten uit zeven duels. Noorwegen volgt op vier punten, Albanië en IJsland op vijf. Slovenië is vijfde met zes punten achterstand op de lijstaanvoerder.

Slovenië-Albanië 1-0
Kevin Kampl groeide uit tot de matchwinner namens de Slovenen. Hij maakte al na negentien minuten het enige doelpunt en zag hoe de Albanezen dat doelpunt niet meer weg konden werken. Beide landen hebben zodoende nog een kans op een WK-ticket.

Noorwegen-Cyprus 2-0
De Noren waren op eigen veld aan de stand verplicht de Cyprioten te verslaan. Met SC Heerenveen-middenvelder Magnus Wolff Eikrem in de basis lukte dat ook. Tarek Elyounoussi, oud-spits van SC Heerenveen, maakte op slag van rust het openingsdoelpunt. Na ruim een uur nam Joshua King het laatste restje twijfel weg.

Door de overwinning heeft Noorwegen nu elf punten uit zes duels. Daarmee heeft de ploeg van bondscoach Egil Olsen de tweede plaats in handen met vier punten achterstand op Zwitserland. Cyprus blijft hekkensluiter met vier punten.