Groep E: ook B-elftal Engeland blijkt soeverein en foutloos

Reacties

Engeland is in Litouwen ook met een B-elftal foutloos gebleven en is daardoor het vijfde land in de historie dat zich zonder puntenverlies plaatst voor een EK. Verder was er van spanning al een tijdje geen enkele sprake meer in Groep E, waarin Zwitserland zich als tweede plaatst voor het eindtoernooi, voor nummer drie Slovenië.

Groep E: ook B-elftal Engeland blijkt soeverein en foutloos

Litouwen - Engeland 0-3
Bondscoach Roy Hodgson wijzigde zijn basisformatie op liefst acht plaatsen ten opzichte van het voorgaande EK-kwalificatieduel (Estland, 2-0 winst), maar ook met een veredeld B-elftal kwam Engeland niet in de problemen in Litouwen. Toch waren het twee spelers die ook afgelopen vrijdag in de basis startten die The Three Lions bij de hand namen.

De foutloze koploper van Groep E kwam na een klein halfuur namelijk via Ross Barkley aan de openingstreffer. De 21-jarige middenvelder van Everton draaide zich op flinke afstand van het doel vrij van zijn Litouwse bewakers en nam het doel van Giedrius Arlauskis vanaf zeker twintig meter onder vuur. Omdat de poging van de Engelsman onderweg nog werd aangeraakt, was de goalie kansloos.

Ruim vijf minuten later kon die conclusie opnieuw getrokken worden. Dit keer was het Harry Kane die het territorium van de doelman betrad en zijn goal bestookte, na een één-tweetje met Adam Lallana. Zijn pegel met zijn linkerbeen spatte uiteen op de linkerpaal, waar Arlauskis net op zijn zij was geland in zijn poging het schot te keren. Via de rug van de doelman belandde de bal in het doel. Na rust bepaalde Alex Oxlade-Chamberlain de eindstand op 0-3 met een snoeihard schot in de rechterbovenhoek.

Alex Oxlade-Chamberlain deed met een treffer ook nog een duit in het zakje bij de simpele 3-0 overwinning van Engeland bij Litouwen.
Alex Oxlade-Chamberlain deed met een treffer ook nog een duit in het zakje bij de simpele 3-0 overwinning van Engeland bij Litouwen.

Door de simpele zege van het soevereine Engeland plaatst het land zich zonder puntenverlies voor het EK 2016 in Frankrijk. Een kunstje dat enkel Frankrijk (EK 1992 én 2004), Tsjechië (EK 2000), Duitsland (EK 2012) en Spanje (EK 2012) eerder flikten.

San Marino - Slovenië 0-2
Er was enkel nog een theoretische mogelijkheid dat Slovenië de play-offs om een EK-ticket mis zou lopen. Alleen als Estland zelf ongekend op schot zou zijn tegen Zwitserland en de huidige nummer drie op bezoek bij San Marino puntloos mocht blijven bestond er de kans dat er nog een andere ploeg direct achter Engeland en Zwitserland zou eindigen. Voor dit doemscenario hoefden de Slovenen maandagavond geen moment echt te vrezen.

Al had het thuisland - dat slechts één keer het net wist te vinden in de kwalificatie - opmerkelijk genoeg nog de eerste kansen, het waren evenwel de bezoekers die in Serravalle de trekker ook daadwerkelijk overhaalden. Verdediger Bostjan Cesar kopte in de 54ste minuut een hoekschop van Andraz Kirm tegen het net, waarna Nejc Pecnik het pleit een kwartier voor tijd beslechtte.

Estland - Zwitserland 0-1
Pas in de slotseconden van de wedstrijd stelde de nummer twee van de poule de zege veilig. Het enige doelpunt van de avond was echter niet van Zwitserse makelij. Ragnar Klavan, ex-speler van onder meer AZ en Heracles Almelo, werkte de bal ver in blessuretijd in zijn eigen doel. De verdediger zette een sliding in om een voorzet van Johan Djourou af te stoppen, maar zijn poging de lage inswinger weg te werken eindigde onfortuinlijk in zijn eigen goal.

Eindstand Groep E
Engeland * 10-30
Zwitserland * 10-21
Slovenië + 10-16
Estland 10-10
Litouwen 10-10
San Marino 10-1

* naar het EK 2016 in Frankrijk.
+ play-offs om EK-ticket.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.