Groep E: Liverpool wint ondanks domper Wijnaldum, revanche Sevilla

In groep E was het niet de avond van de Oranje-internationals. Georginio Wijnaldum moest bij Liverpool al na een kwartier naar de kant en Quincy Promes speelde een onzichtbare wedstrijd tegen Sevilla.

Liverpool - NK Maribor 3-0
Met de 0-7 overwinning in het achterhoofd gingen de Liverpool-fans er woensdagavond eens goed voor zitten, maar een show zoals twee weken geleden kregen ze in eerste instantie niet op Anfield. Pas in de tweede helft maakte Liverpool er een spektakel van tegen NK Maribor: 3-0.

De avond begon met slecht nieuws voor Jürgen Klopp en Dick Advocaat. Wijnaldum moest al na een kwartier geblesseerd van het veld door een voetblessure. Jordan Henderson was zijn vervanger. Daarna was het wel de thuisclub dat de toon zette, maar pas na een half uur werd het voor het eerst echt gevaarlijk. Een kopbal van Roberto Firmino belandde op de lat. En daar bleef het ook bij in de eerste helft. Maribor was voornemens om niet weer zoals twee weken geleden een flink pak slaag te krijgen en trok een muur op in het eigen zestienmetergebied. Liverpool probeerde daar doorheen te komen, maar het lukte niet. De statistieken na 45 minuten waren dan ook veelzeggend.

Klopp had in de kleedkamer een goed plan bedacht om het verwachte spektakel te bezorgen, want de Sloveense muur werd na rust direct geslecht. Na drie minuten werd een voorzet van rechtsback Trent Alexander-Arnold goed ingetikt door Mohamed Salah. Twee minuten later was het Firmino die zijn tegenstander prachtig passeerde op de achterlijn en daarna naar de grond werd getrokken; penalty. James Milner ontfermde zich over het buitenkansje, maar schoot via Jasmin Handanovic tegen de paal. Van de laatste zeven penalty's die Liverpool kreeg, werden er vijf gemist. Kort daarna was het Salah die zijn tweede van de avond kon maken, maar van dichtbij kopte hij over.

Na ruim een uur spelen kwam de 2-0 uiteindelijk toch op het scorebord. Na een prachtig een-tweetje door het centrum met Milner was het Emre Can die met een hard schot de korte hoek vond. In de slotfase werd het ook nog 3-0. Vanuit een corner kreeg Daniel Sturridge de bal voor zijn voeten en schoot hij eenvoudig raak.

Sevilla - Spartak Moskou 2-1
Twee weken geleden was het de grote Quincy Promes-show in Moskou. Met twee goals en twee assists was hij zo'n beetje hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor de 5-1 oorwassing die Sevilla kreeg. De Spanjaarden traden woensdagavond desondanks met nagenoeg dezelfde elf namen aan tegen Spartak. Alleen ex-Eredivisie-speler Michael Krohn-Dehli werd geslachtofferd en moest plaatsmaken voor Franco Vázquez en dat werd beloond.

Sevilla moest winnen om nog kans te blijven maken op de volgende ronde en kwam dan ook vliegend uit de startblokken. In de vierde minuut was er al gelijk een goede mogelijkheid via Guido Pizarro, maar zijn schot werd gekeerd door Spartak-doelman Alexander Selikhov. De thuisploeg bleef vervolgens doordrukken en kreeg loon naar werken. Uit een corner van Ever Banega was het Clement Lenglet die raak kopte. Daarna kwam Spartak wat beter in de wedstrijd en via een vrije trap van Fernando was het dicht bij de gelijkmaker, maar de redding van doelman Sergio Rico was uitstekend. Grote kansen creëerden de bezoekers en Promes niet.

In de tweede helft begon Sevilla wederom goed. Na twee minuten was het Nolito die op de rand van het zestienmetergebied veel ruimte kreeg om te schieten, maar hij schoot de bal voorlangs. In de 59ste minuut werden de Spanjaarden beloond voor het aanvallende spel. Banega krulde van grote afstand prachtig raak.

Van het flitsende spel van Spartak, waarmee Sevilla twee weken geleden aan de kant werd gezet, was geen spoor meer te bekennen. Tot een kwartier voor tijd. Via een snelle aanval kwam de bal voor de voeten van Zé Luís en kon hij, koud in het veld, makkelijk aantekenen voor de aansluitingstreffer. Daarna roken de Russsen bloed, maar ze kwamen niet meer tot grote kansen.

Door de overwinningen van Liverpool en Sevilla gaan de Engelsen aan de leiding in Groep E met acht punten uit vier wedstrijden. Sevilla volgt met zeven punten en Spartak staat derde met vijf punten. Maribor is de hekkensluiter met één punt uit vier wedstrijden.