Groep E: John kansloos tegen Chelsea, Juve wéér gelijk

Chelsea heeft in Groep E op bezoek bij het FC Nordsjaelland van Joshua John gewonnen. De Nederlander was enkele malen gevaarlijk, maar moest toezien hoe de bekerhouder in de slotfase uitliep naar een afgetekende zege. Juventus speelde in eigen huis gelijk tegen Shakhtar Donetsk.

Groep E: John kansloos tegen Chelsea, Juve wéér gelijk

FC Nordsjælland – Chelsea 0-4Het eerste thuisduel ooit in de Champions League van de Deense kampioen kon geen luister worden bijgezet met een overwinning op de huidige bekerhouder. Nordsjaelland was naar Kopenhagen uitgeweken omdat in het eigen Farum Park slecht tienduizend fans passen.

Kort nadat Chelsea-middenvelder Viktor Moses met een kopbal van dichtbij de paal raakte, liet Joshua John zich zien. De van FC Twente gehuurde aanvaller, momenteel in de competitie clubtopscorer bij de Denen, probeerde het van lange afstand.

Kort na die speldenprik nam Chelsea het heft over. Na dom balverlies van Enoch Kofi Adu aan Fernando Torres kon Frank Lampard de Spanjaard Juan Mata in stelling brengen. Een simpele schuiver volstond om de score te openen.

Ook na rust was John – verreweg de gevaarlijkste man bij de thuisploeg – dicht bij een treffer met een schot van afstand, maar opnieuw trof hij geen doel. Dit keer ging de bal maar net naast. Uiteindelijk was het doelman Petr Cech die Chelsea in de tweede helft op de been hield én bovendien John van een treffer af hield. De Nederlander dribbelde vanaf de linkerflank naar binnen en leek te gaan scoren, maar de Tsjechische sluitpost tikte de inzet met de nodige moeite tegen de paal. Ook bij de rebound had Cech een knap antwoord op het schot van Mikkel Beckman.

Uiteindelijk bleek de snoeiharde, rake vrije trap van David Luiz de beslissing. Hij kegelde de bal vanaf ruim twintig meter, via de binnenkant van de paal, in het doel. Die goal brak het verzet van de dappere Denen volledig, waarna Mata met zijn tweede treffer van de avond en Ramires met een intikker de eindstand op 0-4 bepaalden.

Na vanavond is Chelsea in Groep E gedeeld koploper samen met Shakhtar Donetsk, met vier punten. Juventus volgt op twee punten, terwijl FC Nordsjaelland de poule puntloos besluit. Juventus - Shakhtar Donetsk 1-1Onder toeziend oog van scheidsrechter Bas Nijhuis heeft Juventus in de tweede groepswedstrijd een bijzondere reeks een vervolg gegeven. Nadat er in het eerste groepsduel bij Chelsea met 2-2 was gelijk gespeeld, behaalde de Italiaanse kampioen ook nu een remise. Dat was al de achtste (!) in Europees verband op rij. In het seizoen 2010/11 werden immers alle groepswedstrijden in de Europa League besloten met een punt.

Waar Nijhuis in de beginfase een strafschop had moeten toekennen aan Shakhtar, kwamen de Oekraïners even later toch op voorsprong. De dertigduizend toegestroomde supporters, waardoor de Juventus Arena in zijn eerste Champions League-duel allesbehalve uitverkocht was, zagen Alex Teixeira de bal hoog en hard in de korte hoek schieten.

Lang had Juventus niet nodig om van de schrik te bekomen. Uit een ingestudeerde vrije trap van Andrea Pirlo kon Leonardo Bonucci (foto midden) de bal knap in de kruising schieten. In de tweede helft bleef het scorebord onveranderd, waardoor Shakhtar nog koploper is en Juve het met een derde plaats moet doen. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's