Groep E: Falcao weet weer wat scoren is, Tottenham baalt

AS Monaco is dicht bij plaatsing voor de volgende ronde van de Champions League. De Monegasken wonnen in Groep E overtuigend van CSKA Moskou en zagen Tottenham Hotspur op Wembley verliezen.

AS Monaco - CSKA Moskou 3-0
Voor Radamel Falcao werd de wedstrijd tegen de Russen uit Moskou er één om nooit te vergeten. De gewezen topspits blonk eindelijk weer eens uit in de Champions League. El Tigre scoorde voor de laatste keer in het miljoenenbal namens FC Porto in het duel met Arsenal (2-1) op 17 februari 2010. Tegen CSKA scoorde de aanvoerder direct twee keer.

Na een klein half uur tikte Falcao bij de tweede paal een voorzet binnen. Zijn doelpunt betekende de 2-0. In de twaalfde minuut had Valère Germain de nummer twee uit de Ligue 1 namelijk al op voorsprong gezet. De Russen werkten een vrije trap slecht weg waarna Germain van dichtbij CSKA-doelman Igor Akinfeev verschalkte. CSKA Moskou, dat in de competitie de laatste twee wedstrijden ook al verloor, incasseerde zo voor de 26ste keer in een Champions League-duel minimaal één treffer en scherpte het eigen record aan.

Vier minuten voor rust besliste Falcao de ontmoeting voortijdig. De oud-spits van onder meer FC Porto en Manchester United veroverde de bal halverwege de helft van de Russen. Hij dribbelde richting het doel van Akinfeev en ging de combinatie aan met Germain. Op een meter of vijf van het doel van Akinfeev kreeg Falcao de bal terug. De spits draaide knap open en zorgde met een mooie stift voor de 3-0. Na rust gebeurde er weinig meer, behalve dan dat Falcao een kwartier voor tijd onder luid applaus naar de kant werd gehaald.

Vincent Janssen (rechts) probeert Jonathan Tah van Bayer Leverkusen af te schudden. De Nederlandse spits viel in en was gevaarlijk, maar scoorde niet.

Tottenham Hotspur - Bayer Leverkusen 0-1
Een slechte avond voor Vincent Janssen en Tottenham Hotspur. De Engelsen gingen met 0-1 onderuit. In de eerste helft viel er weinig te genieten voor de toeschouwers op Wembley. Tottenham Hotspur speelt de thuiswedstrijden in de Champions League daar en niet in het eigen White Hart Lane, omdat daar wordt verbouwd en er zo meer publiek naar de wedstrijden kan komen. White Hart Lane heeft 'maar' plaats voor 36.284 toeschouwers, terwijl Wembley 90.000 mensen kan ontvangen. Helemaal uitverkocht was Wembley niet, maar met 85.512 toeschouwers werd Tottenham volop gesteund.

Tot groots voetbal leidde dat voor rust dus niet. In de 32ste minuut waagde Christian Eriksen een poging, maar zijn schot eindigde op de vuisten van Leverkusen-doelman Bernd Leno. Janssen stond toen net drie minuten in het veld. Hij begon op de bank, maar kwam na een klein half uur binnen de lijnen voor Mousa Dembélé. Vlak voor rust lieten ook de bezoekers wat zien, maar een schot van Javier 'Chicharito' Hernández ging net naast.

In de tweede helft golfde het spel op en neer. Zo claimde Spurs een strafschop na een overtreding op Dele Alli en kwam Janssen een teenlengte tekort na een voorzet van Kyle Walker. Na 65 minuten kwamen de Duitsers, slechts tiende in de Bundesliga, op voorsprong. Een gekraakt schot van Charles Aránquiz werd door Kevin Kampl doeltreffend afgewerkt: 0-1. Engelse clubs speelden tot dusverre negen keer een Champions League-wedstrijd op Wembley en nog nooit werd de nul gehouden. Tottenham ging fanatiek op zoek naar de gelijkmaker. Deze kwam er bijna toen Eric Dier een vrije trap op de lat schoot en Janssen de daaropvolgende rebound niet wist binnen te werken.