Groep E: Denen vol in de race na pareltje Eriksen en hattrick Delaney

Denemarken mag zich in ieder geval voor even koploper van Groep E noemen. De ploeg van bondscoach Åge Hareide was met 1-4 te sterk voor Armenië. Christian Eriksen en Thomas Delaney waren de absolute smaakmakers in Yerevan.

Eriksen was afgelopen vrijdag al goud waard voor Denemarken met een doelpunt en twee assists tegen Polen (4-0). Tegen Armenië liet de ex-Ajacied wederom zijn klasse zien. In de 29ste minuut zette hij de 1-2 op het scorebord door met veel gevoel een vrije trap de bovenhoek in te krullen.

De wedstrijd was nog slecht begonnen voor Denemarken. Al in de zesde minuut nam Armenië de leiding. Ruslan Koryan poeierde van ruim twintig meter raak, doelman Kasper Schmeichel was volstrekt kansloos. Lang stond de 1-0 niet op het scorebord, want een rake kopbal van Delaney trok de stand tien minuten later alweer gelijk.

In de weinig enerverende tweede helft was de grootste kans voor Feyenoord-spits Nicolai Jørgensen, die oog in oog met doelman Grigor Meliksetyan faalde. Hareide bracht met Viktor Fischer en Lasse Schöne twee verse krachten en dat miste zijn uitwerking niet. In de 82ste minuut pegelde Delaney zijn tweede van de avond raak: 1-3. In de extra tijd completeerde hij zijn hattrick met een rake kopbal.

Denemarken staat door de zege eerste in Groep E met zestien punten en een doelsaldo van plus elf. Polen en Montenegro kunnen later vanavond echter alweer langszij komen. Armenië, waar ex-Ajacied Aras Özbiliz inviel, staat vijfde met zes punten en kan deelname aan het WK 2018 vergeten.