Groep E: Cuphouder Chelsea eruit na penalty-festival

Hoewel Chelsea woensdagavond in eigen huis FC Nordsjælland ruim versloeg (6-1), is de bekerhouder van de Champions League tóch uitgeschakeld. Aangezien Juventus bij het al geplaatste Shakhtar Donetsk won en zo de koppositie in Groep E overnam, deed het resultaat van de Engelse ploeg er niet meer toe. Zodoende is voor het eerst in de geschiedenis van de Champions League de bekerhouder in de groepsfase uitgeschakeld.

Chelsea – FC Nordsjælland 6-1De Nederlandse Arbiter Bas Nijhuis vertolkte op Stamford Bridge een hoofdrol in de eerste helft. Tussen de 32ste en de 38ste minuut – nota bene in een tijdbestek van zeven minuten – gaf de Nederlandse arbiter drie strafschoppen. Eerst maakte Gary Cahill hands (dat leek buiten het zestienmetergebied te gebeuren), maar miste Nicolai Stokholm namens de Denen het buitenkansje. Drie minuten later faalde aan de andere kant ook Eden Hazard vanaf elf meter, nadat Mikkel Beckham de bal op zijn arm zag belanden.

In de 38ste minuut wees de Nederlander opnieuw naar de stip. Patrick Mtiligia (voormalig speler van Feyenoord, NAC en Excelsior) maakte eveneens hands, maar zag hoe de no nonsense-verdediger David Luiz de bal dit keer wél raak schoot. Hij ramde de bal in de bovenhoek. Op slag van rust vergrootte uitgerekend Fernando Torres de voorsprong. Hij kreeg met wat geluk na een duel met doelman Jesper Hansen de bal mee en kon doeltreffend besluiten: 2-0. In Engeland stond Torres de laatste weken juist onder druk vanwege zijn geringe productiviteit.

Direct na rust was er opnieuw een hoofdrol weggelegd voor een Nederlander. Joshua John ontsnapte aan de aandacht van de Chelsea-defensie en verzorgde met een soepel tikje de aansluitingstreffer. Onder indruk bleek Chelsea evenwel niet. Via Cahill (knappe kopbal na vrije trap), nogmaals Torres (intikker) en Juan Mata (in twee instanties) liep de Londense grootmacht uit naar 5-1. Oscar verzorgde het slotakkoord en bepaalde de eindstand op 6-1.

In de laatste minuten van het duel hoopte het Chelsea-publiek vurig op goed nieuws vanuit Oekraïne. Een dergelijke wending kwam er niet. Juventus won met 1-0, waardoor het toernooi om de Champions League zeker een nieuwe winnaar krijgt. Juve gaat in de koker als groepswinnaar, terwijl Shakhtar volgt als nummer twee. Shakhtar Donetsk – Juventus 0-1Voor aanvang was de opdracht voor Juventus uitermate simpel. Omdat het onderling resultaat met Chelsea in Italiaans voordeel was, zou een gelijkspel volstaan voor plaatsing voor de achtste finales. Menigeen verwachtte ook een zogeheten salonremise, omdat Juve dan geplaatst zou zijn en Shakhtar groepswinnaar zou worden.

Een dergelijke gang van zaken bleef uit vanwege een frommelgoal. Nadat beide ploegen in de eerste helft en kort na rust kansen hadden gehad, leek het Sébastian Giovinco die de score opende. Het doelpunt kwam evenwel uiteindelijk op naam van Shakhtar-verdediger Oleksandr Kucher die tijdens een klutssituatie met Giovinco als tegenstrever de bal op ongelukkige wijze in zijn eigen doel werkte.

Shakhtar kreeg nog wel grote kansen op de gelijkmaker, maar kwam niet meer langszij. Aan de andere kant had Juventus het duel ook eerder kunnen beslissen, maar aan Italiaanse zijde werden kansen eveneens onbenut gelaten.

Uiteindelijk bleef de 1-0 op het scorebord staan en konden beide ploegen elkaar een hand geven. Zowel Juve als Shakhtar dingt nog mee naar De Cup met de Grote Oren, die vorig jaar nog zo trots in Londen werd getoond door de spelers van Chelsea. Voor alle standen, uitslagen en doelpuntenmakers uit de zesde speelronde van de Champions League bekijk het VI Scorebord en de competitiepagina.
Foto's: VI Images