Groep E: comebacks Bayer en Roma, Barça wint van BATE

AS Roma leek dankzij een onwaarschijnlijke comeback op bezoek bij Bayer Leverkusen weer helemaal terug in de race in Groep E, maar gaf de zeker lijkende zege in het spektakelstuk toch nog uit handen. Daardoor gaat Barcelona na een overwinning in het uitduel met BATE Borisov na drie wedstrijden soeverein aan kop.

Bayer Leverkusen – AS Roma 4-4
Roma-trainer Rudi Garcia werd voorafgaand aan het CL-duel in Duitsland nog maar eens herinnerd aan zijn slechte balans in het miljoenenbal (drie zeges in tien wedstrijden). Die kritiek was ook wel terecht, omdat de Romeinen drie weken terug niet thuisgaven tijdens het uitduel met BATE Borisov (3-2). Ook op bezoek bij Bayer Leverkusen was een knappe comeback niet genoeg voor de eerste zege van dit CL-seizoen.

Aanvankelijk leek het er nog op dat de eerste zege van Roma in Duitsland in vijftien jaar tijd er sowieso niet zou komen. Het in de vorige competitieduels zo moeilijk scorende Leverkusen stond binnen twintig minuten met 2-0 voor dankzij twee treffers van Javier Hernández. Na vier minuten benutte de Mexicaanse spits een strafschop na hands van Vassilis Torosidis, een kwartier later bleef Chicharito koelbloedig na een steekbal van Hakan Çalhanoglu.

Javier Hernández had na twintig minuten Roma-doelman Wojciech Szczesny al twee keer gepasseerd.

Net als tegen Barcelona, toen het ook al met 1-0 voorstond, vergat de ploeg van trainer Roger Schmidt echter de wedstrijd in het slot te gooien. Nog voor rust had Roma de stand alweer gelijk getrokken, omdat Daniele De Rossi (foto) bij standaardsituaties van Miralem Pjanic tot twee keer toe op de juiste plek stond. Daarmee gaf de 32-jarige captain (bij afwezigheid van Francesco Totti) een vervolg aan zijn vijfhonderdste duel van zaterdag, toen hij ook al scoorde tegen Empoli (3-1).

De dubbelklapper van De Rossi leek de opmaat voor de derde zege op rij van Roma. Nadat Gervinho nog was gestuit op doelman Bernd Leno, schoot Pjanic kort daarna uit een vrije trap wel raak. Het pleit in de BayArena leek helemaal beslecht toen invaller Iago Falqué de Romeinse comeback compleet maakte door uit een counter op aangeven van Gervinho de 2-4 binnen te schieten.

Dat was echter buiten de veerkrachtige thuisploeg gerekend. Roma had met de ruime voorsprong en de topper van komende zondag tegen Fiorentina in gedachten wat gas teruggenomen en betaalde de rekening. Kevin Kampl en invaller Admir Mehmedi schoten in de slotfase prachtig raak. Hernández kreeg zelfs nog een kans op de 5-4, maar miste. Wel blijft Leverkusen (vier punten) Roma (twee) voor op de ranglijst.

BATE Borisov – Barcelona 0-2
Roma had zichzelf eind september ook al lelijk in de vingers gesneden bij BATE Borisov (3-2). De Wit-Russen gaven die stunt drie weken later tegen Barcelona geen vervolg. De ploeg van trainer Luis Enrique won ondanks het ontbreken van Lionel Messi en het vroege uitvallen van Sergi Roberto vrij eenvoudig. Omdat de kampioen van Spanje voor rust ondanks het voortdurende gevaar bij corners niet scoorde, viel de beslissing wel pas in de tweede helft.

Ivan Rakitic groeide bij Barcelona uit tot de beul van BATE Borisov.

Op weg naar de eerste uitzege sinds 12 september (1-2 bij Atlético Madrid) was Neymar opnieuw van grote waarde voor de ploeg van trainer Luis Enrique. De Braziliaan was met vier goals en één assist zaterdag al doorslaggevend tegen Rayo Vallecano, ditmaal stond de 23-jarige aanvaller met twee goede acties aan de basis van de twee prachtige goals van Ivan Rakitic. De Kroatische invaller brak vlak na rust de ban met een pegel in de kruising. Zijn stift een kwartier later was al even fraai.

Met ook nog de thuiswedstrijd tegen BATE Borisov voor de boeg lijkt Barcelona de achtste finale eigenlijk al niet meer te kunnen ontgaan. Met zeven punten staan de Catalanen bovenaan in Groep E, terwijl het op grotere achterstand gezette Roma en Leverkusen elkaar over twee weken sowieso opnieuw punten afhandig zullen maken.