Groep E: Been met Genk hard onderuit bij Chelsea

In Groep E van de Champions League is het RC Genk van trainer Mario Been tegen een zware afstraffing aangelopen. Bayer Leverkusen won in eigen huis van Valencia.

Chelsea - RC Genk 5-0Als hekkensluiter in Groep E wist RC Genk dat het een zware opdracht te wachten stond op bezoek bij koploper Chelsea. Maar dat het zo'n afstraffing zou worden op Stamford Bridge hadden Been en zijn ploeg waarschijnlijk niet verwacht. Halverwege stond het al 4-0 in het voordeel van The Blues, die in eigen huis geen spaan heel lieten van de kampioen van België.

Al in de achtste minuut kwam de thuisclub op voorsprong door een doelpunt van Raúl Meireles. De afgelopen zomer van Liverpool overgekomen middenvelder haalde van zo'n twintig meter doeltreffend uit en drie minuten later volgde Fernando Torres zijn voorbeeld. Op aangeven van Frank Lampard bleef hij uiterst koel alleen voor László Köteles en schoof de 2-0 binnen.

Torres bleef kansen krijgen tegen de zwakke defensie van Genk en in de 27ste minuut maakte hij koppend de derde Chelsea-treffer, op aangeven van Meireles. Branislav Ivanovic maakte het nóg erger voor de bezoekers, door vlak voor rust - eveneens koppend - de 4-0 te maken. Na rust ging het tempo omlaag bij Chelsea, dat ook in de tweede helft nog wist te scoren.

Salomon Kalou mocht de eindstand bepalen op 5-0. De voormalig Feyenoord-aanvaller schoot van dchtbij de rebound binnen nadat Köteles in eerste instantie nog uitstekend gered had op een inzet van Fernando Torres. Door de overwinning heeft Chelsea nu zeven punten uit drie wedstrijden, waardoor het koploper blijft. Genk blijft vierde staan, met één punt uit drie duels.

Bayer Leverkusen - Valencia 2-1Valencia kwam in Leverkusen als beste uit de startblokken en creëerde al vlot kansen. Nadat spits Roberto Soldado al buiten bereik van doelman Bernd Leno de paal had geraakt, opende Jonas de score in de 24ste minuut. Dit na een goede actie van Soldado, die met buitenkant rechts voorgaf. Ook Jordi Alba en Pablo Hernández nog mogelijkheden, maar het bleef na 45 minuten bij 0-1.

De thuisclub was in de slotfase van de eerste helft al wat beter in zijn spel gekomen, Andre Schürrle kreeg met een schot van afstand een uitstekende kans op de gelijkmaker, en dat bleek een voorbode voor het tweede bedrijf. Binnen elf minuten had Bayer de achterstand omgezet in een voorsprong, mede omdat de ploeg van trainer Robin Dutt agressiever uit de kleedkamers kwam.

In de 52ste minuut maakte Schürrle van vijftien meter gelijk op aangeven van Michal Kadlec en vier minuten later maakte Sidney Sam er 2-1 van. Hij profiteerde van een uitstekende pass van Michael Ballack. Valencia kwam er na rust helemaal niet meer aan te pas in de BayArena. Leverkusen kreeg na het doelpunt van Sam nog enkele grote kansen, maar het bleef uiteindelijk slechts 2-1.

Bayer Leverkusen heeft door de overwinning op Valencia de tweede plaats verstevigd. Na drie wedstrijden heeft de club zes punten, één minder dan Chelsea. Valencia blijft op twee punten staan. Foto: VI Images