Groep E: Barça levert voetbalshow af bij rentree Messi

Barcelona heeft met een galavoorstelling tegen AS Roma de eerste plaats in Groep E van de Champions League veiliggesteld. Met Lionel Messi voor het eerst weer in de basis was de ploeg van trainer Luis Enrique, die dankzij het 1-1 gelijkspel van Bayer Leverkusen bij BATE Borisov al zeker was van de achtste finale, een flinke maat te groot voor de vicekampioen van Italië.

Barcelona - AS Roma 6-1
Met Messi als invaller was Barcelona zaterdag al met 4-0 te sterk op bezoek bij aartsrivaal Real Madrid. Dinsdagavond deed de kampioen van Spanje het nog eens dunnetjes over tegen AS Roma, dat in tegenstelling tot de Catalanen niet met zijn droomvoorhoede aantrad. De pijlsnelle Gervinho en Mohamed Salah ontbraken in Camp Nou. De wedstrijd kreeg mede daardoor een heel ander karakter dan het heenduel in Rome (1-1).

Destijds was het Alessandro Florenzi die met een doelpunt vanaf de middenlijn de show stal. Ditmaal was dat voorbehouden aan de van een blessure herstelde Messi, Neymar en Luis Suarez. Het weer herenigde aanvalstrio liet er bepaald geen gras over groeien. De eerste twee flitsende aanvallen leverden nog geen goal op, omdat Messi na een voorzet van Neymar buitenspel stond en de Argentijnse aanvaller enkele minuten later naast schoot na een pass van Sergio Busquets.

Lionel Messi scoorde bij zijn eerste basisoptreden sinds 26 september (2-1 tegen Las Palmas) twee keer. Hier is het tweede doelpunt van de Argentijn in de maak.

Maar daarna ging het hard. Nog voor de twintigste minuut hadden Suarez en Messi de Romeinen op een toen al onoverbrugbare 2-0 achterstand gezet. De Uruguayaanse spits tikte binnen op aangeven van de door Neymar weggestuurde Dani Alves en stond even later bij een razendsnelle combinatie door het defensieve hart van Roma aan de basis van de eerste seizoenstreffer in de Champions League van Messi, die de schitterende aanval afrondde met een stift. Het was MSN in volle glorie.

Roma had ook in het vervolg van het duel niks in te brengen. Suarez volleerde vlak voor rust zijn tweede goal van de avond op het scorebord na wegkoppen van Seydou Keita (ex-Barcelona). Tien minuten na de hervatting deed Gerard Piqué er uit een voorzet van Messi bij een vrije trap een schep bovenop. Vier minuten later scoorde Messi in twee instanties na voorbereidend werk van Suarez en Neymar, die in de 77ste minuut zelf vergat te scoren vanaf elf meter.

Omdat Adriano in de rebound wel bij de les was, werd het vervolgens alsnog 6-0. Edin Dzeko nam vijf minuten daarna echter ook een voorbeeld aan Neymar, door te missen vanaf elf meter, waardoor Barcelona-doelman Marc-André ter Stegen voor de derde keer op rij zijn doel schoon leek te houden in het miljoenenbal. Dzeko maakte die misser in de slotfase nog goed met de 6-1 (rake kopbal), maar het maakte weinig uit voor Roma, dat op 9 december tijdens de laatste speelronde in eigen huis moet winnen van BATE Borisov om zich alsnog te plaatsen voor de achtste finale.