Groep D: Slowakije door, Spanje wijst Oekraïne naar play-offs

Reacties

Slowakije debuteert komende zomer op het EK. Het won zelf bij Luxemburg, terwijl Spanje zijn sportieve plicht deed tegen achtervolger Oekraïne.

Groep D: Slowakije door, Spanje wijst Oekraïne naar play-offs

Luxemburg - Slowakije 2-4
Slowakije leek al maanden geleden op weg naar het EK, maar de laatste drie interlands leverden maar een punt op. Het kwam nu aan op de laatste poulewedstrijd, die gewonnen moest worden om niet afhankelijk te zijn van het resultaat van naaste belager Oekraïne.

Marek Hamsik (foto boven) brak de ban in Luxemburg, door na een fraaie kapbeweging keihard raak te schieten. Toen Vladimir Weiss het daarna op zijn heupen kreeg, leek het pleit beslecht. Zowel Willem II'er Adam Nemec als Robert Mak kreeg een niet te missen kans voorgeschoteld, waardoor de ploegen met 0-3 gingen rusten.

Luxemburg, met oude bekende Aurélien Joachim (ex-RKC en Willem II) in de basis, gaf echter niet op. Mario Mutsch redde de eer en na een rake penalty van Lars Gerson werd het ineens weer spannend in het laatste kwart van de wedstrijd. Verder lieten de Slowaken het niet komen. Sterker nog, in de extra tijd werd het nog 2-4 door een knal van Hamsik. Daardoor debuteert Slowakije komende zomer op het EK.

Oekraïne - Spanje 0-1
Spanje trad aan met een sterk gewijzigd elftal, waarin alleen Cesc Fabregas was blijven staan ten opzichte van de vorige interland. De Oekraïense aanvoerder Ruslan Rotan kreeg al na drie minuten een uitgelezen kans om het gelegenheidselftal van Vicente del Bosque een tik uit te delen, maar hij kreeg zijn voet niet lekker achter de bal. Even later hield David de Gea de middenvelder met een geweldige reflex van een treffer.

In een open wedstrijd kregen beide ploegen kansen en ontpopte De Gea zich tot uitblinker bij de Spanjaarden. Maar ook zijn Oekraïense collega Andriy Pyatov verdient een vermelding, door in de honderdste interland van Fabregas zijn penalty te keren. Saillant: Fabregas miste buiten strafschoppenseries om alle vier de penalty's die hij in die honderd wedstrijden voor zijn land mocht nemen.

Vlak voor die gemiste elfmetertrap had debutant Mario Gaspar de bezoekers al op voorsprong gekopt. Spanje maakte na rust zonder twijfel nog de mooiste afgekeurde treffer van de kwalificatiecampagne. Na een paar oogstrelende combinaties leek Mikel San José de 0-2 binnen te rammen, maar Nolito maakte vlak daarvoor een overtreding in de ogen van de scheidsrechter. Oekraïne kreeg nog mogelijkheden genoeg, maar is door de nederlaag nu verdoordeeld tot de play-offs.

Cesc Fabregas (links) speelde tegen Oekraïne zijn honderdste interland voor Spanje.
Cesc Fabregas (links) speelde tegen Oekraïne zijn honderdste interland voor Spanje.

Wit-Rusland - Macedonië 0-0
Deze wedstrijd ging om des keizers baard, aangezien beide landen al uitgeschakeld waren in de race om EK-tickets. Macedonië kon nog wel de laatste plaats in de poule overdragen aan Luxemburg, maar daarvoor moest dan wel worden gewonnen.

Aanvankelijk zag het er niet naar uit dat de bezoekers om die eer gingen spelen. De Macedonische keeper David Nilsson was er met een paar reddingen verantwoordelijk voor dat het lang 0-0 bleef. Nilsson liet zich onlangs naturaliseren tot Macedoniër. De geboren Zweed was in zowel jeugdploegen als een vriendschappelijk duel met de A-ploeg al eens voor de Scandinaviërs actief geweest. Het optreden van Nilsson bleek uiteindelijk een spaarzaam hoogtepunt.

Eindstand Groep C
1. Spanje * 10 - 27
2. Slowakije * 10 - 22
3. Oekraïne + 10 - 19
4. Wit-Rusland 10 - 11
5. Luxemburg 10 - 4
6. Macedonië 10 - 4

* naar het EK 2016 in Frankrijk.
+ play-offs om EK-ticket.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.