Groep D: Servië en Ierland grijpen de macht

Servië en Ierland hebben samen de leiding genomen in Groep D van de WK-kwalificatiereeks. Met grote moeite wonnen de Ieren van Moldavië, terwijl Servië afrekende met Oostenrijk. Wales kwam niet voorbij Georgië.

Servië - Oostenrijk 3-2
De Serven hadden de zege voor een groot deel te danken aan Aleksandar Mitrovic en Dusan Tadic. Mitrovic (foto) scoorde twee keer op aangeven van Tadic, terwijl de oud-speler van FC Groningen en FC Twente een kwartier voor tijd het winnende doelpunt maakte. Na zes minuten opende Mitrovic de score. Na een kwartier werd het 1-1 via Marcel Sabitzer, maar Mitrovic kopte de Serven in de 23ste minuut weer op voorsprong. Wederom was Tadic de aangever.

Na een uur zorgde Marc Janko, net als Tadic ex-speler van FC Twente, voor de gelijkmaker. Het slotakkoord was voor de linkspoot van Southampton. De Serven staan er met zeven punten uit drie wedstrijd goed voor, terwijl de Oostenrijkers voor de eerste keer verloren en drie punten minder hebben.

Moldavië - Ierland 1-3
Ierland is met de schrik vrij gekomen in het duel met Moldavië. In de Moldavische hoofdstad Chisinau wonnen de bezoekers met 1-3. De Ieren schoten uit de startblokken en kwamen na drie minuten op voorsprong via Shane Long. In blessuretijd van de eerste helft zorgde Igor Bugaev voor het eerste Moldavische doelpunt in deze WK-kwalificatiereeks.

Twintig minuten voor tijd zette James McClean de Ieren opnieuw op voorsprong. Long was toen al gewisseld, want hij viel na een uur uit met een hamstringblessure. McClean schoot de Ieren een kwartier voor tijd in veilige haven. Net als Servië heeft Ierland zeven punten. Moldavië is nog puntloos.

Wales - Georgië 1-1
De start van Wales was veelbelovend. Al na tien minuten was het raak. Joe Ledley trapte vanaf de rechterkant een hoekschop, Gareth Bale vloog door de lucht en kopte de bal onhoudbaar tegen de touwen: 1-0. Daarna zakte Wales in en nam Georgië het initiatief.

De bezoekers waren na een half uur dicht bij de gelijkmaker, maar een vrije trap van Jano Ananidze raakte de bovenkant van de lat. Na een klein uur werd het toch gelijk. Uit een voorzet van Valeri Qazaishvili kopte Tomike Okraishvili raak. In de slotfase was Qazaishvili dicht bij de 1-2. De aanvaller, die door Vitesse wordt verhuurd aan Legia Warschau, raakte de lat.

Wales speelde overigens zonder Joe Allen. De middenvelder van Stoke City liep een hamstringblessure op in het duel met Oostenrijk van afgelopen donderdag (2-2). Bij de Georgiërs droeg Vitesse-verdediger Guram Kashia de aanvoerdersband.

Moldavië 3-0 (1-10)

De groepswinnaar plaatst zich rechtstreeks voor het WK 2018 in Rusland. De acht beste nummers twee spelen play-offs.