Groep D: Ierland in extremis naast Polen

Polen liet op bezoek bij Ierland in extremis de zege uit zijn vingers glippen. Dat was goed nieuws voor Duitsland en Schotland, die door hun zeges eerder op de avond de koploper van Groep D tot op één punt naderen.

Ierland - Polen 1-1
Ajacied Arek Milik stond in de basis bij Polen. Hij vormde een tandem met sterspeler Robert Lewandowski van Bayern München. Na een vrij timide openingsfase nam Polen het initiatief. Slawomir Peszko opende in de 26ste minuut de score met een hard schot uit een lastige hoek, waarmee hij een Ierse verdedigingsfout afstrafte.

Vlak voor rust kwam Ierland dicht bij de gelijkmaker, maar een wippertje van Aiden McGeady ging net naast. Na de pauze werd Ierland steeds sterker en twintig minuten voor tijd leek Robbie Keane voor de gelijkmaker te zorgen, maar zijn kopbal strandde op de paal. In de extra tijd kreeg Ierland dan toch zijn volledig verdiende treffer. Shane Long rondde van dichtbij af na een corner.

Ondanks de remise blijft Polen koploper in Groep D. Het land heeft elf punten, één punt meer dan Duitsland en Schotland. Ierland staat vierde met acht punten.

Georgië - Duitsland 0-2
Duitsland heeft in de uitwedstrijd tegen Georgië, waar Vitesse-speler Guram Kashia het hele duel speelde, goede zaken gedaan in de strijd om EK-kwalificatie. Bondscoach Joachim Löw besloot geen vervolg te geven aan zijn experiment met een Dreierkette (driemansverdediging) in de eerste helft tegen Australië (2-2), afgelopen woensdag.

Die beslissing pakte goed uit in Tbilisi, al duurde het tot de 39ste minuut tot de bezoekers hun overwicht uitdrukking gaven in de stand. Na een mooie actie van Mario Götze, die als valse nummer 9 speelde, opende Marco Reus met een simpele schuiver de score: 0-1. Eerder stond de lat een treffer van Reus in de weg. Nog voor rust verdubbelde Thomas Müller met een geplaatst schot de marge voor de regerend wereldkampioen: 0-2.

Door de gunstige tussenstand was er voor Duitsland geen noodzaak meer om na de rust gas te geven en bleven doelpunten uit. Dankzij de 2-0 zege klimt de ploeg van Löw naar de tweede plaats in Groep D. De Duitsers hebben net als Schotland tien punten gepakt, Polen is koploper met elf punten.

Schotland – Gibraltar 6-1
Het uitduel met Schotland leverde Gibraltar een primeur op. De voetbaldwerg maakte in de twintigste minuut het eerste competitieve doelpunt in zijn historie. Lee Casciaro - in het dagelijks leven politieagent - rondde met een schot in de verre hoek een mooie combinatie af.

Ondanks deze treffer lukte het Gibraltar niet het eerste punt te pakken in deze EK-kwalificatie. Dankzij doelpunten van Shaun Maloney (twee), Steven Fletcher en Steven Naismith kon de zege Schotland bij rust niet meer ontgaan. In de slotfase sloeg Fletcher nog twee keer toe, waarmee hij de eindstand op 6-1 bepaalde. Schotland klimt dankzij deze overtuigende zege naar de derde plaats in Groep D.

Het was overigens 46 jaar geleden dat iemand in de Schotse ploeg een hattrick maakte. Colin Stein ging Fletcher voor in een duel met Cyprus in 1969.