Groep D: Gudelj en Servië zitten Bale dwars

Wales heeft zaterdagavond in de WK-kwalificatie belangrijke punten weggegeven tegen Servië, waar de bij Ajax uit de selectie gezette Nemanja Gudelj in de slotfase inviel. Ierland is koploper van Groep D na een zeer waardevolle zege op Oostenrijk. Het dwergenduel Georgië - Moldavië eindigde onbeslist.

Wales - Servië 1-1
Wales kon een zege hard gebruiken na de gelijke spelen tegen Georgië (1-1) en Oostenrijk (2-2) van oktober. Daardoor was Servië de EK-verrassing voorbijgestreefd. Het thuisland dankte de voorsprong aan sterspeler Gareth Bale. Na een pass van Hal Robson-Kanu schoot de aanvaller van Real Madrid van net buiten het strafschopgebied raak. Servië kreeg in de eerste helft genoeg kansen op een treffer, maar verzuimde die te benutten. Het spel lag even stil toen Dusan Tadic (foto) een trap tegen zijn neus had gekregen. De ex-speler van onder andere FC Groningen en FC Twente moest een schoon shirt aandoen vanwege het bloed.

Omdat Wales in de tweede helft niet scoorde, hield Servië hoop op een gelijkmaker. Ondanks het geringe aantal kansen na rust kwam Servië nog langszij. Waar Bale eerder tegen de paal schoot, kopte Aleksandar Mitrovic - via doelman Wayne Hennessey - wel raak: 1-1. De doelpuntenmaker verliet kort daarna het veld voor Gudelj.

Wales schiet weinig op met het behaalde punt, want de achterstand op Servië blijft twee punten. Wales heeft zes punten, terwijl Servië met acht punten op de tweede plaats staat.

Oostenrijk - Ierland 0-1
Ierland heeft de koppositie in Groep D gegrepen dankzij een knappe uitzege op Oostenrijk.

Ierland kwam vlak na rust op voorsprong via James McClean. Hij schoot na een uitstekende counter raak door de benen van de Oostenrijkse doelman Ramazan Özcan. Die klap kwam Oostenrijk niet meer te boven, waardoor het er na vier duels bar slecht voor staat in Groep D met pas vier punten uit vier wedstrijden. Ierland heeft er al tien en is daarmee koploper.

Georgië - Moldavië 1-1
Voor Georgië en Moldavië is kwalificatie voor het WK alleen in theorie nog mogelijk, want na een onderling gelijkspel blijven de voetbaldwergen laatste en voorlaatste in Groep D.

Valeri Qazaishvili, door Vitesse verhuurd aan Legia Warschau, opende in de zestiende minuut de score voor Georgië. Bij het thuisland stond met Guram Kashia nog een contractant van Vitesse in de basis, terwijl ex-Vitessenaar Giorgi Chanturia (tegenwoordig FC Ural) ook aan de aftrap verscheen. Moldavië kwam in de 78ste minuut langszij. Aleksandru Gatcan knalde de bal van afstand binnen.

Moldavië 4-1 (2-11)

De groepswinnaar plaatst zich rechtstreeks voor het WK 2018 in Rusland. De acht beste nummers twee spelen play-offs.