Groep D: Duitsland neemt revanche op Polen

Polen heeft na het verlies in Frankfurt de koppositie in Groep D van de EK-kwalificatie aan Duitsland moeten laten. Ierland ging aan de falende Schotten voorbij.

Duitsland – Polen 3-1
Duitsland had zich voorgenomen 'orde op zaken' te stellen in Groep D aangezien het als wereldkampioen geen genoegen wilde nemen met de tweede plaats. Bovendien stond er nog een rekening open met Polen, dat de Duitse start van de EK-kwalificatie had verpest.

De ploeg van bondscoach Joachim Löw lag halverwege de eerste helft op koers. Een fraaie combinatie van Jonas Hector met Karim Bellarabi stelde Thomas Müller in de twaalfde minuut in staat de 1-0 te maken. Zeven minuten later volgde de tweede Duitse treffer, waarvoor Mario Götze verantwoordelijk was.

Polen was aangeslagen maar allerminst knock-out door de Duitse dadendrang. Na ruim een half uur bood Robert Lewandowski met zijn kopbal na een afgemeten voorzet van Kamil Grosicki de gasten hoop. De spits van Bayern München was kort voor rust zelfs tot twee keer toe zeer dicht bij een gelijkmaker. Doelman Manuel Neuer en Götze op de lijn voorkwamen de 2-2 van hun clubgenoot.

In de tweede helft gingen de scherpe kantjes af van het spektakelstuk. De knal van invaller Ilkay Gündogan tegen de paal wees op de Duitse aanspraken op meer goals, zoals een knappe redding kort daarna het Poolse gevaar bevestigde. In de 82ste minuut viel de beslissing in Duits voordeel. Keeper Lukasz Fabianski redde nog op een van richting veranderd schot van Müller, maar in de rebound tikte Götze de 3-1 binnen.

Georgië – Schotland 1-0
Schotland wilde met het oog op de directe confrontatie van maandag de druk op Duitsland opvoeren in de jacht op de tweede plaats in Groep D. Een zege op Georgië had de ploeg van bondscoach Gordon Strachan de Duitsers de tweede plaats voorlopig afhandig gemaakt.

Maar in Tbilisi bleek Georgië niet mee te werken aan de plannen van Schotland. In de eerste helft waren beide ploegen aanvallend krachteloos, hetgeen ook tot uitdrukking kwam in het aantal pogingen op het doel (1). Maar die ene in de 36ste minuut was wel de moeite waarde. Valeri Qazaishvili nam de bal fraai aan en opende met een droog schot de score.

De treffer van de Vitesse-man dwong Schotland tot nieuwe impulsen. Maar de Georgische defensie, met Guram Kashia in de basis, had het antwoord. Ook het inbrengen van James Forrest, Grant Hanley en Leigh Griffiths bood geen soelaas. De druk op het Georgische doel bleef zonder resultaat, zoals ook de Georgische counters niet de bevrijdende 2-0 opleverden.

Gibraltar – Ierland  0-4
Ierland heeft geprofiteerd van de misstap van Schotland in Georgië. Dankzij de overwinning is de ploeg van bondscoach Martin O'Neill naar de derde plaats geklommen. Het succes in Faro werd ingeleid door de openingstreffer van Cyrus Christie, die met een schot met de buitenkant van zijn rechtervoet keeper Jordan Perez het nakijken gaf.

De doelman van Gibraltar hield de schade nog beperkt met enkele knappe reddingen. Maar Robbie Keane benutte twee buitenkansen, waaronder een strafschop, om in een tijdsbestek van drie minuten de Ierse zege helemaal zeker te stellen. Shane Long verbeterde de doelcijfers van de Ieren.