Groep D: Dortmund laat Sneijder kansloos, tóch feest Wenger

Reacties

Borussia Dortmund heeft in de Champions League de zorgen over de slechte prestaties in Duitsland, in ieder geval voor even, van zich afgespeeld. De formatie van trainer Jürgen Klopp gaf het Galatasaray van Wesley Sneijder op eigen veld geen schijn van kans. Anderlecht leek in Brussel het verjaardagsfeestje van Arsenal-manager Arsène Wenger te verpesten, maar in de slotfase ontsnapten de Londenaren.

Groep D: Dortmund laat Sneijder kansloos, tóch feest Wenger

Galatasaray-Borussia Dortmund 0-4
Vanwege de tegenvallende veertiende plaats in de Bundesliga was er in Duitsland de voorbije weken veel te doen rond Klopp. Zoveel dat Dortmund-directeur Hans-Joachim Watzke zich genoodzaakt voelde nog maar eens te benadrukken dat hij zijn succestrainer niet de laan zou uitsturen. In Istanbul bleek waarom. Dortmund was in geen enkel opzicht de wankelende ploeg uit de Bundesliga.

Na zes minuten opende Pierre-Emerick Aubameyang al de score. Henrikh Mkhitaryan stuurde Marco Reus de diepte in. De Duitser bediende de Gabonese international met een sublieme pass. Nog geen kwartier na die intikker stond het al 0-2. Dit keer was het verdedigende werk dramatisch te noemen. Aurélien Chedjou liet bij een voorzet van Lukasz Piszczek Aubameyang volledig vrij op enkele meters van de goal. Het dramatische verdedigen leidde tot woede bij Galatasaray-coach Cesare Prandelli, die dat in woord en gebaar kracht bijzette.

Ook Sneijder (foto midden) uitte kort daarna zijn boosheid, toen hij volgens het oordeel van de Spaanse scheidsrechter Antonio Mateu Lahoz te heftig vroeg om een strafschop. Galatasaray ontsnapte aanvankelijk enkele keren aan 0-3, toch viel de beslissing nog vóór rust. De manier waarop was schitterend. Reus passeerde met een schitterend afstandsschot doelman Fernando Muslera, die iets te ver voor zijn goal stond. Wat volgde was een applaus van het thuispubliek voor de goal van de uitblinker.

Zoveel spektakel als voor rust, was er in de tweede helft zeker niet. Dortmund hoefde nauwelijks nog gas te geven en Galatasaray kon niet meer. Uiteindelijk bepaalde Adrián Ramos een minuut na zijn invalbeurt de eindstand op 0-4 door de bal hard in de korte hoek te schieten.

Dankzij de afgetekende overwinning is Dortmund na drie duels in de Champions League nog altijd zonder schade. Die knappe prestatie staat in schril contrast met de prestaties in de competitie, maar het optreden in Turkije bood hoop op gelukkiger tijden voor Klopp. Sneijder en Galatasaray hebben na drie duels nog altijd maar een puntje. Door de ontsnapping van Arsenal bij Anderlecht, dat ook maar een puntje heeft, staat een plek in de achtste finale daarom serieus op de tocht voor de Turken.

Wesley Sneijder was zaterdag in de topper tegen Fenerbahçe twee keer trefzeker, maar Dortmund bleek vanavond een maatje te groot voor de Turken.
Wesley Sneijder was zaterdag in de topper tegen Fenerbahçe twee keer trefzeker, maar Dortmund bleek vanavond een maatje te groot voor de Turken.

Anderlecht-Arsenal 1-2
Zonder de geblesseerde Bram Nuytinck nam Anderlecht het op tegen het Arsenal van manager Arsène Wenger, die uitgerekend vandaag zijn 65ste verjaardag vierde. De Franse coach moest sleutelen aangezien zijn selectie kampt met een stortvloed aan blessures. Zo mocht de 22-jarige doelman Damian Martinez onder de lat starten, omdat de eerste twee keepers (David Ospina en Wojciech Szcsesney) geblesseerd waren. Op de bank zat zelfs de pas zeventienjarige vierde sluitpost Ryan Huddart. Martinez hield in de eerste helft zijn doel schoon en dat gold ook voor Anderlecht-doelman Silvio Proto.

Waar Arsenal na rust op zoek ging naar het openingsdoelpunt, kwam Anderlecht op voorsprong. Op aangeven van Dennis Praet kopte Andy Najar na zeventig minuten binnen.

Arsenal ontsnapte uiteindelijk in de laatste minuten. Kieran Gibbs was met een volley verantwoordelijk voor de 1-1. De andere back, Calum Chambers, fungeerde als aangever. Uitgerekend Lukas Podolski bezorgde Wenger het gewenste cadeautje. De Duitser die de laatste weken nauwelijks aan spelen toekwam, schoot de bal in het dak van het doel. Het bleek de winnende goal, waardoor Arsenal na drie duels zes punten heeft. Daarmee stevenen de Engelsen samen met Dortmund af op plaatsing voor de volgende ronde, al was Anderlecht zeer dicht bij het op zijn kop zetten van de poule. Zover kwam het tot wanhoop van de Belgen, die voor de elfde keer op rij in de Champions League niet wonnen, dus niet.

Een zuur gezicht van Arsène Wenger. Op zijn 65ste verjaardag kon hij later in de slotfase toch nog juichen.
Een zuur gezicht van Arsène Wenger. Op zijn 65ste verjaardag kon hij later in de slotfase toch nog juichen.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.